'Kunstwerk iconische toren Floriade kost 1,3 miljoen'

18 januari 2021 11:00

ALMERE - Het kunstwerk dat aan de gevel komt van de 'iconische' woontoren op het Floriadeterrein kost ongeveer 1,3 miljoen euro. Dat stelt het tv-programma Pointer (KRO/NCRV) vanavond in de uitzending die om 22.20 uur te zien is op NPO2.

Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) geeft tegenover de programmamakers toe dat het één van de ambities was om veel houtbouw toe te passen op het terrein. "Dat had ik ook graag gezien", aldus Hoek op de website die bij het programma hoort. Nu wordt er veel met 'circulair beton' gewerkt. "Dat is ook duurzaamheid, want daarmee dragen we óók bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot." Hoek had graag gezien dat bij de opening van Floriade meer permanent vastgoed zou staan. "Eigenlijk staat er dus te weinig circulair beton, daar zit eerder mijn teleurstelling. Dat is minder goed gelukt dan we van tevoren hadden gedacht."

Tijdsgebrek

Dat de ambities van de Floriade minder verwezenlijkt zijn dan verwacht, ligt volgens Hoek onder andere aan de tijd die er uiteindelijk voor was om relatief veel te realiseren. "Dat is moeilijker gebleken dan we hadden gedacht, dus ik denk dat we dat hebben onderschat."

Toren

Hoek vindt niet dat de iconische toren van de Floriade, die Flores is gedoopt, van een duurzaam gebouw verworden is tot een betonnen kolos met een kunstwerk van planten. Aanvankelijk zou het een pand worden met veel groene planten, was de gedachte. Met het uiteindelijke ontwerp zet Floriade volgens de wethouder juist een mooi en markant gebouw neer.

In het programma laat Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren weten zich ' belazerd' te voelen. 'Plantjes schilderen op een gevel, dat noem ik greenwashing'.

De gevel maakt het gebouw 'iconisch' volgens de ontwerpers. (Foto: aangeleverd)