Kunstwerken in Kerkgracht vernield

15 februari 2021 12:00

HAVEN CENTRUM – Meerdere kunstwerken in de Kerkgracht in Haven zijn tijdens de ijspret het slachtoffer geworden van vandalisme. Zo zijn 'De man met de schep' en de 'De Flevokreeft' vernield.

"Mijn Man met de Schep heeft geen schep meer. Alleen de keramiek staat nog", vertelt maker Paul Roelofs. Hij vond losse onderdelen verspreid over het ijs. "Ik heb onderdelen die los zaten of op het ijs lagen verzameld. Ik ga mijn uiterste best doen het beeld te herstellen." Het kunstwerk stelt een fantasieman voor met een zuidwester op en laarzen aan. Hij werkt in het water en bouwt aan Almere.

Flevokreeft

De Flevokreeft van Johanna Braeunlich mist een poot en de voelsprieten zijn eraf gebroken. "Ik vraag mij steeds weer af waarom mensen zoiets doen", reageert zij. "De kunstwerken zijn toch juist voor de mensen om ervan te genieten? Onbegrijpelijk en echt triest." De kreeft staat symbool voor de inwoners van Flevoland: 'Moedige heremieten die gaan wonen op een stuk woestijn waar vroeger wilde golven brulden.'

Braeunlich heeft aangifte gedaan bij de politie en hoopt dat de gemeente de gedupeerde kunstenaars kan ondersteunen wat betreft het reparatiewerk.

(Foto's: aangeleverd)