Kwaliteitsregister voor makelaars en taxateurs

06 maart 2010 08:00

ALMERE - Sinds er geen wettelijke beëdiging meer is, mag iedereen zich makelaar of taxateur noemen. Een risicovolle ontwikkeling, gezien de bedragen die bij de aan- en verkoop van onroerend goed komen kijken. Daarom is de Stichting VastgoedCert opgericht, een branchebreed platform dat makelaars en taxateurs in onroerende zaken certificeert en registreert op basis van hun vakbekwaamheid. Het register van VastgoedCert telt inmiddels 6.500 geregistreerde deskundigen, waaronder 14 van VLIEG Makelaars OG.Certificatie in plaats van beëdiging

Jan Mes, directeur van de stichting: "Mensen die een VastgoedCert erkend makelaar of taxateur inschakelen, zoals een van de makelaars van VLIEG Makelaars zijn verzekerd van een professioneel advies. Door ons erkende vastgoedadviseurs hebben door opleidingen en examens laten zien dat zij op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de markt, niet alleen op economisch en bouwkundig gebied, ook als het gaat om bijvoorbeeld juridische aspecten." Hij vervolgt: "Alleen dan heeft een vastgoedadvies immers waarde en kan tot een goede waardebepaling worden overgaan. En dát bespaart kopers heel wat problemen bij bijvoorbeeld de aanvraag van een financiering." Voor de consument is het dus belangrijk te letten op ons logo.

Certificeringseis financiers

"Bij geldverstrekkers kom je overigens niet meer om een certificering heen", gaat Mes verder. "Banken en verzekeraars stellen het tegenwoordig verplicht. Ook een aanvraag voor de Nationale Hypotheek Garantie kan alleen nog worden gedaan met een taxatierapport van een erkend makelaar of taxateur."