Kwart van alle Nederlanders spreekt buur niet of nauwelijks

25 januari 2012 06:00

ALMERE - Bijna iedereen kent wel het spreekwoord “beter een goede buur dan een verre vriend”. Voor een kwart van de Nederlanders gaat dit echter niet op. Zij spreken hun buur niet of nauwelijks. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Buurtlink onder ruim achthonderd respondenten.


Een deel van hen heeft geen behoefte aan contact, in andere gevallen gaat het om hoog opgelopen burenruzies. Desalniettemin vindt ruim 80 procent van de ondervraagden een goed contact met de buren belangrijk. Zij zouden hun buur daarom dan ook graag vaker willen spreken.
Hoewel één op de vier Nederlanders dus niet of nauwelijks contact heeft met hun buur, weten de meesten wel wie er naast hen woont. Zo is ruim driekwart van de respondenten op de hoogte van wat hun buur voor de kost doet en welke hobby’s hij of zij beoefent. Vooral mensen die in een rijtjeshuis of twee onder een kap wonen zijn goed bekend met hun buur. Bij flatbewoners is dit minder vaak het geval. Zo weet slechts 40 procent van deze groep hoe oud hun buur is en wat hij of zij voor werk doet.
Stichting Buurtlink wil met Buurtlink.nl het buurtgevoel in Nederland versterken.