Kwart van de Nederlanders heeft last van slapeloosheidSlaaponderzoek: Nederlander slaapt gemiddeld &eacu

13 mei 2009 07:00

ALMERE - Uit nieuw slaaponderzoek is gebleken dat Nederlanders gemiddeld één uur per nacht korter slapen dan zij denken nodig te hebben. Daarbij geeft een kwart van de Nederlanders aan aanzienlijk last te hebben van slapeloosheid, in de meeste gevallen al langer dan zes maanden.


Eén op de vier volwassen Nederlanders heeft last van slapeloosheid. Dit komt neer op ruim 3 miljoen mensen. Zij hebben een merkbaar probleem om in slaap te vallen, worden wakker tijdens de slaap en/of worden te vroeg wakker. Hun algemeen welbevinden, lichamelijk en geestelijk functioneren ligt gemiddeld genomen op een lager niveau. Driekwart van hen heeft al langer dan 6 maanden last van slapeloosheid. Bij vrouwen komt slapeloosheid bijna tweemaal zo vaak voor als bij mannen.
Aanvullende informatie over de resultaten van dit slaaponderzoek staan op de website www.ikkannietslapen.nl. In een zelftest kunnen bezoekers op deze website vaststellen of zij last hebben van slapeloosheid. Als dit wordt vastgesteld, wordt aan de hand van aanvullende vragen bepaald wat de vermoedelijke achtergrond van de slapeloosheid is en wat hiertegen kan worden gedaan.