Laag btw-tarief drie maanden verlengd

08 juni 2011 05:00

ALMERE - Het kabinet verlengt het lage btw-tarief op verbouwingen met drie maanden. “Hiermee kunnen duizenden bouwers weer even voort. Natuurlijk hoopten we op een verlenging tot het eind van het jaar, maar we zijn toch blij dat het kabinet een besluit genomen heeft. Er is nu duidelijkheid, plus een soepele overgangsperiode”, aldus Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland.Bij renovatie en herstel van woningen mag ‘arbeid’ nog onder het lage btw-tarief van 6 procent gebracht worden bij klussen die voor 1 juli aangenomen zijn. Voor alle opdrachten geldt dat ze voor zaterdag 1 oktober afgerond moeten zijn. “Iedereen moet duidelijk beseffen dat het normale btw-tarief van 19 procent dus weer volledig geldt voor alle projecten die ná 1 juli worden aangenomen en/of ná 1 oktober worden opgeleverd. Daar mag geen misverstand over zijn”, benadrukt Brinkman. “Positief is dat deze uitloopperiode lucht geeft voor al die klussen die niet voor 1 juli opgeleverd konden worden.”

Banen

Uit recent onderzoek blijkt dat de bouw- en installatiesector 5 procent extra omzet - ofwel 2,2 miljard euro - kon genereren dankzij het lage btw-tarief op arbeid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 78 procent van de bedrijven voor verlenging is. “Verlenging is mooi voor de bouw, maar natuurlijk ook goed voor de duizenden Nederlanders die hun huis willen verbeteren. In de afgelopen negen maanden lieten veel mensen bijvoorbeeld hun huis energiezuiniger maken, of men liet een serre aanbouwen. Met al die grote en kleine extra opdrachten konden in totaal 4.000 mensen in de bouw aan de slag blijven, die anders ontslagen hadden moeten worden", zo schetst Brinkman de effecten van de maatregel.
Deze verlenging moedigt huiseigenaren aan om de komende maand haast te maken zodat zijn woning bijvoorbeeld energiezuiniger het najaar in gaat, of die erker of dakkapel er toch komt.
Bouwend Nederland behartigt als ondernemersorganisatie de belangen van 5000 kleine, middelgrote en grote bouw- en infrabedrijven.