“Brommers net zo goed kwetsbaar op de rijbaan”

30 juni 2010 07:00

TUSSEN DE VAARTEN - “Bestuurders van brommers zijn niet gebaat bij de verandering dat zij op de rijbaan moeten rijden”, vindt Henk van Kuik uit de wijk Tussen de Vaarten. “Als brommerrijder vind ik zelf dat ik vreselijk kwetsbaar ben op de weg.” Van Kuik wil graag dat de gemeente naar de situatie kijkt en veranderingen aanbrengt waar dat nodig is.


“De gemeente besloot vorig jaar dat het voor fietsers beter is dat de brommers niet meer op het fietspad rijden. Ik ben zelf brommerrijder en ik begrijp dit prima. Natuurlijk zijn fietsers veel kwetsbaarder als je het vergelijkt met bestuurders op een brommer of scooter.”
Toch zou Van Kuik het heel prettig vinden als de huidige situatie bekeken wordt. “Almeerders weten inmiddels dat de brommer op de rijbaan hoort, maar nu lijkt het mij wel het moment om te evalueren. Want ik, en vele brommerrijders met mij, vinden dat dit ook niet de juiste oplossing is.”

Veel omrijden
Van Kuiks grootste drie bezwaren zijn het vele omrijden, de onveiligheid op de rijbaan voor de brommers en de vaak foutieve of ontbrekende bewegwijzering. “Ik heb al contact gezocht met de gemeente hierover, maar nog geen oplossingen gehoord. Degene van de gemeente die ik hierover gesproken heb, zegt dat het bij hen niet duidelijk dat er bij ons brommerrijders veel onvrede is over de huidige situatie.”
Van Kuik hoort niet anders van mede-brommerrijders en scooterrijders. “Loop maar een willekeurige brommerzaak in en je hoort dat ze het vervelend en onveilig vinden. Sommige wegen zijn te smal, soms moet je 10 kilometer omrijden hoewel over het Spoorbaanpad alles vroeger direct te bereiken was. Dan denk ik: kan de gemeente daar niet een ontheffing voor regelen?” Daarnaast blijft een irritatiepunt de bewegwijzering. “Deze klopt vaak niet, borden staan scheef of wijzen de verkeerde kant op. Als je niet met een kaart onder je arm rond rijdt, ben je hopeloos verdwaald.”
Van Kuik hoopt dat de gemeente snel aanpassingen doet op die locaties die hij aangegeven heeft. “Dan zijn we allemaal weer blij. Want zoals het nu is, is verre van optimaal voor iedereen in het verkeer.”
Meepraten over dit onderwerp?
Ga naar www.almeredezeweek.nl en surf naar reacties op de stelling!