“Opvangcentrum drugsverslaafden hoort niet thuis in woonwijk”Hevige onrust onder bewoners De

31 december 2000 23:40

HAVEN – Bewoners van De Marken en De Werven zijn geschokt over het gerucht dat er op de plek van de voormalige tv-studio Cinevideo een opvangcentrum voor alcohol- en drugsverslaafden komt. Ook het spiritueel opleidings- en ontmoetingscentrum Aravinda is op het terrein gevestigd.


In de gemeentelijke informatiepagina’s Stadhuis-aan-Huis van 6 juli stond een klein berichtje dat ‘de sloop van de eerste fase van Ambachtsmark 3 in mei begon’. Dit deel wordt opgevuld met 36 appartementen voor mensen met een beperking van Triade. Het bericht doet vermoeden dat na de sloop en start nieuwbouw van fase 1, ook een fase 2 komt. En volgens bewoners Hanneke Krützmann en Jolanda Bisschop komt in dat andere deel een opvangcentrum voor alcohol- en drugsverslaafden. “De gemeente zegt niks, er staat ook geen bord bij het gebouw over wat er dan wel komt”, zegt Hanneke Krützmann. “We willen weten waar we aan toe zijn, bewoners zijn razend dat de gemeente er over zwijgt. Ik vind dat een opvangcentrum voor alcohol- en drugsverslaafden niet thuis hoort in een woonwijk. Er wonen veel kleine kinderen en ik vind het nogal wat om drugsverslaafden in je buurt te hebben. Iedereen denkt er zo over. Ik vind dat we het recht hebben om te weten wat daar gebouwd gaat worden.”

Sneaky

Bewoner van de Ambachtsmark mevrouw Lascaris heeft de gemeente gebeld om te achterhalen wat de precieze plannen zijn. “De dame die ik aan de lijn kreeg, zei dat er een centrum voor alcohol- en drugsverslaafden komt. Tegen de anderen die gebeld hebben, waaronder de vestigingsmanager van Albert Heijn aan de Markenlaan, zeggen ze niks. Het is gewoon heel vervelend dat er niet wordt gezegd wat er staat te gebeuren, het gaat heel ‘sneaky’ allemaal. Ik heb Frits Huis van Leefbaar Almere hier over gesproken, en hij gaat er mee aan de slag.”
Leefbaar-fractievoorzitter Frits Huis is de komst van een dergelijke opvang aan de Ambachtsmark niet bekend. “Maar als het al zo zou zijn, kan dit er niet zomaar komen zonder de bewoners vooraf te hebben ingelicht.”
De gemeente kon voor het ter perse gaan van deze krant nog geen duidelijkheid verschaffen over de daadwerkelijke plannen voor het gebouw aan de Ambachtsmark 3.
Netty Meeuwisse van Aravinda weet nergens van. “Voor zover ik weet zijn er nog geen plannen voor dit gedeelte van het pand. Ik heb twee maanden opzegtermijn en ik moet er uit wanneer dit deel ook gesloopt wordt. Maar nu weet ik nog van niks.”