Leefbaar Almere stopt steun schaalsprong

01 juli 2009 07:00

ALMERE - De fractie van Leefbaar Almere steunt niet langer de Schaalsprong die Almere voorstaat. De grootste oppositiepartij verklaart de Schaalsprong voor mislukt.


De partij heeft 'verschillende redenen' om de Schaalsprong los te laten. "Een deel van die redenen mogen wij helaas vooralsnog niet in het openbaar bespreken", aldus fractievoorzitter Frits Huis op de website van de partij. "De belangrijkste conclusie is dat het college geruisloos van koers en strategie is veranderd. De IJmeerverbinding geldt niet langer als voorwaarde voor de Schaalsprong. De raad wordt op die manier in een fuik getrokken.
Inmiddels hebben Provinciale Staten van Noord-Holland unaniem een motie aangenomen waarin ze zich uitspreekt tegen de westelijke ontwikkeling van Almere (IJmeer, Markermeer) en tegen de aanleg van de IJmeerverbinding."
De partij wil daarom stoppen met de Schaalsprong en verder investeren in een stad van maximaal 250.000 inwoners. "Daarbij moeten we nagaan hoe hoog het percentage sociale woningbouw voor de eigen behoefte in Almere moet zijn, want we hoeven niet meer te bouwen voor de mensen uit Amsterdam en omstreken. Dit houdt in dat wij aanstaande donderdag, in het kader van de bespreking van een woningbouwplan voor Almere Hout-Noord, zullen voorstellen de daarin voorziene veertig procent sociale woningbouw te laten heroverwegen. Almere heeft namelijk een overschot in de lagere middenklasse. Dat willen we graag repareren."
Komende donderdag 2 juli staat het op de agenda van de gemeenteraad, om 21.45 uur in de raadszaal in het stadhuis.