Leerlingen Helen Parkhurst en Villa Parkhurst werken aan poëzieJonge Almeerse dichters op Amsterdam

19 mei 2010 07:00

ALMERE - Honderdvijftig derdeklassers van Helen Parkhurst en de dependance van de Almeerse middelbare school zijn vorige week woensdag 12 mei met een bus naar Amsterdam gegaan. In Theater van 't Woord, het bibliotheektheater op de zevende verdieping van de centrale bibliotheek aan de Oosterdokskade, mochten namelijk dertig uitverkorenen hun zelfgeschreven gedicht voordragen tijdens de PoëzieRevue van de School der Poëzie.


Onder leiding van poëziedocenten van de School der Poëzie hadden de leerlingen op school gelezen en gesproken over poëzie. Eerst maakten ze samen een gedicht, daarna alleen. Uit alle zelfgeschreven gedichten zijn er door docenten van de school dertig geselecteerd. Die jonge dichters mochten hun gedicht voordragen op het podium in Amsterdam. Het gedicht zelf voordragen hadden de leerlingen voorafgaand aan de PoëzieRevue geoefend met de docenten van de School der Poëzie. Dit onderdeel telde dus ook, net als het gedicht, mee in de beoordeling.
De driekoppige jury bestond uit dichter, schrijver en illustrator Ted van Lieshout; producent bij de School der Poëzie Dasha Koot én redacteur van Almere DEZE WEEK, Hestia Ruben. Zij kenden na afloop de prijzen toe aan de winnaars: drie eervolle vermeldingen en drie prijzen.
De eerste prijs ging naar Phong Ngyuen voor zijn gedicht 'Van snel naar langzaam', de tweede prijs was voor Joya Vasilda voor haar gedicht 'Saturnus' en de derde prijs ging naar Calvin Uhlenbeck voor zijn gedicht 'Momenten'. De jury was onder de indruk van het niveau: "Veel van de voordrachten waren veelbelovend en inhoudelijk fascinerend", aldus Ted van Lieshout.
Omdat ook de manier van voordragen meetelde, werd er door de jury na afloop van de voordrachten nog even stevig gediscussieerd. Want ook hoe een gedicht wordt gebracht op toneel telde mee in de beoordeling. "Het was al lastig om uit zoveel mooie gedichten een keuze te maken. Uiteindelijk zijn we er uit gekomen en hebben net die drie gedichten waar we al een voorkeur voor hadden, gewonnen. Want deze leerlingen hebben hun gedicht ook prachtig voorgedragen", aldus redacteur Hestia Ruben.
Pianist Polo de Haas en drummer Truus Engels zorgden voor de muzikale ondersteuning, passend bij het gedicht. De voordrachten werden afgewisseld met een voordracht van Ted van Lieshout, de urban dance group Turn it Loose en een act van singer-songwriter Signe Tollefsen. Rapper en beatboxer André Accord praatte de revue aan elkaar.

'Van snel naar langzaam' door Phong Nguyen

van snel naar langzaam
maakt muziek mij blij
van snel naar langzaam
mijn eigen wereld
van al het getokkel
van piano tot gitaar
alles op één blad
van tik naar tok
van langzaam naar snel
lepeltje lepeltje lepeltje
koffie koffie thee
roeren roeren roeren
suiker bekertje thee
met zijn allen
van snel naar langzaam