Leerlingen PrO Almere rappen er op los

15 oktober 2008 07:00

ALMERE - Leerlingen van PrO Almere aan de Tom Poesstraat in Almere Buiten hebben afgelopen woensdag les gehad in rappen en dichten in het kader van de Taalkr8!-dagen.


Het is erg goed verlopen, vindt leraar Dimitri Frans. "Een eerste stap naar een goed taalbeleid is gezet, maar we zijn er nog lang niet", aldus Frans. Een analfabetiseringsambassadrice, de Almeerse Lenie Valk, heeft leerlingen met haar verhaal weten te inspireren. De moeilijkheden die Lenie zelf had met lezen en schrijven waren voor een heleboel leerlingen herkenbaar. De leraar legt uit: "Op PrO Almere zijn er veel leerlingen die moeite hebben met taal. Ze hebben een geringe woordenschat en moeite met lezen. Of ze vinden het lastig om hun verhaal op te schrijven. Alleen als alle leerkrachten zich bewust inzetten voor taal, dan kunnen er mooie resultaten behaald worden. Daar is taalbeleid voor nodig."

Taaljuweeltjes

Tijdens de laatste Taalkr8!-dag hebben de leerkrachten aan de Tom Poesstraat 'taal' een bijzondere plek weten te geven binnen hun lessen. Er werden ondermeer spelactiviteiten gedaan met spreekwoorden en interviews afgenomen. Dichters Remco Ekkers en Leendert Witvliet droegen voor uit eigen werk en lieten weten hoe zij tot gedichten komen. Frans: "Leerlingen hebben zelf ook gedichten geschreven. Daar zitten mooie taaljuweeltjes tussen." De school zal de mooiste uitgeven in een bundeltje. Hoogtepunt waren de rapclasses door rapper Skinfiltr8ter (Rik Zutphen). Frans: "De stoere jongens van de bovenbouw hebben gewoonlijk niet zo veel met gedichten. Het schrijven van een rap, dat is toch iets heel anders, vonden zij." Hij besluit: "Wat hen betreft mag het rappen een vast plekje krijgen in het lesrooster.