LEGO-kasteel van Almeerder krijgt ereplaats in Hermitage

17 februari 2021 11:45

ALMERE – Almeerder Kasper Jongejan heeft na zijn deelname aan het tv-programma LEGO Masters de smaak van het bouwen met de blokjes te pakken. Dit keer is zijn riddertoren een van de winnende inzendingen van de grote LEGO bouwwedstrijd van de Hermitage Amsterdam. "Dit betekent dat mijn bouwwerk, getiteld 'Snow Rescue' daar ook wordt geëxposeerd", vertelt hij trots.

De wedstrijd werd gehouden in het kader van de Hermitage-tentoonstelling 'Romanovs in de ban van de ridders'. Er waren drie verschillende categorieën met elk drie winnaars en een eervolle vermelding. De in totaal twaalf winnende bouwwerken krijgen binnenkort een ereplaats in de tentoonstelling, uitkijkend over de grote Ridderzaal. Zodra het museum weer open kan zijn alle creaties daar drie maanden lang te zien.

Gekke compositie

"Voor deze uitdaging wilde ik de hoogte in met veel verschillende technieken en een gekke compositie qua torens en omgeving", vertelt Jongejan. "Vooral de hoogte was de grootste uitdaging. Het bouwwerk moet wel stabiel staan. Er zitten verder veel leuke details in, zoals een mislukte ontsnapping en een vuurspuwende draak die zijn grot uitkomt." Zijn riddertoren is 110 centimeter hoog en bestaat uit ruim 10.000 steentjes. Volgende week gaat Jongejan hem opbouwen in de Hermitage.

Jury

De jury van de bouwwedstrijd was onder de indruk van de in totaal 75 inzendingen. "Niet alleen de hoge kwaliteit aan techniek, de verbazingwekkende originaliteit en het mooie verhalende aspect van de bouwwerken vielen op, ook de passie voor het bouwen met LEGO spatte er vanaf. Ridders, kastelen en fantasiefiguren spreken bij jong en oud tot de verbeelding", verklaart juryoorzitter Pieter Eckhardt, conservator van de Hermitage Amsterdam. Over de 'Snow Rescue' van Kasper Jongejan: "Sommige bouwwerken hebben het gewoon. Deze creatie is niet alleen heel erg mooi, maar ook technisch heel goed uitgevoerd", aldus jurylid Dirk Denoyelle, LEGO Certified Professional.

Detail uit de ridderscène 'Snow Rescue' van Kasper Jongejan. (Foto's: aangeleverd)