Leukemiepatiënt Olof: "Donoren houden mij in leven"Bloedbank Almere zoekt nieuwe donoren

24 december 2008 08:00

ALMERE - Bloeddonorschap is vrijwilligerswerk dat hooguit drie tot zes uur per jaar kost en van levensbelang kan zijn. Olof is leukemiepatiënt en krijgt sinds 1994 donorbloed. In 2009 krijgt hij zijn duizendste zakje bloed. De Bloedbank Almere is op zoek naar nieuwe bloeddonoren die patiënten zoals Olof aan bloed kunnen helpen.


"Het is erg jammer dat er veel mensen zijn die wel bloeddonor willen worden, maar de stap nog niet hebben genomen", zegt Olof. "Heel veel mensen hebben geen idee waar het gedoneerde bloed allemaal voor gebruikt wordt. Het wordt gebruikt voor operaties, na bevallingen, bij verkeersslachtoffers en voor onze gewonde militairen in het buitenland. Ook pasgeboren baby's met een resusfactor krijgen donorbloed. Dat donorbloed van levensbelang is voor een grote groep leukemiepatiënten weet maar een enkeling."
Bij verschillende vormen van leukemie worden door het lichaam misvormde rode bloedcellen aangemaakt of zelfs helemaal geen cellen meer geproduceerd. Ook zijn er leukemiepatiënten waar juist de witte bloedcellen het probleem vormen. "Ook zij zijn vaak voor hun leven van donorbloed afhankelijk."
Olof heeft elke maand vijf zakjes rode bloedlichaampjes nodig om in leven te blijven. Olof: "Het lijkt misschien niet zo veel, maar als je bedenkt dat hiervoor jaar in jaar uit minimaal 24 vrouwen of veertien mannen nodig zijn die vol doneren om mij in leven te houden wordt het verhaal heel anders!"
Om alle patiënten van het benodigde bloed te voorzien zijn er constant veel bloeddonoren nodig. Juist in deze tijd is het daarom zo belangrijk dat nieuwe bloeddonoren zich aanmelden, om die continuïteit te kunnen waarborgen. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.sanquin.nl.