Lezers schrijven

03 september 2008 07:00

Analist Ton Ojers stelde vorige week in Almere DEZE WEEK onder meer dat de contributie voor amateurvoetbal in Almere fors omhoog moet. Hieronder een aantal lezers die in de pen klommen om hierop te reageren.


Sociaal gebeuren

Ik ben het totaal met de heer Ojers oneens. Voetbal, en met name voor de jeugd is een sociaal gebeuren. Het element 'bezighouden' speelt voor een grote groep een belangrijke rol. Een zeer selecte groep zal baat hebben bij het inhuren van professionele trainers. Laat deze daar dan ook voor betalen. Een contributie van 1000 euro zal ertoe leiden dat een groot deel van de jeugd niet meer gaat voetballen.
Verder bestrijd ik dat het onmogelijk is met een contributie van boven de 200 euro per jeugdlid een vereniging te laten draaien. De problemen bij de Almeerse verenigingen in de afgelopen jaren hebben volgens mij dan ook eerder als oorzaak falende besturen (en ook falend toezicht door de leden…) Met een contributie van rond de 200 euro en een goeddraaiende kantine moet het mogelijk zijn om met een sluitende begroting te werken. Het ambitieniveau zal dan lager liggen dan bij een vereniging met een contributie van 1000 euro, maar daar is volgens mij niets mis mee.
Verder begrijp ik dat de heer Ojers van de verenigingsstructuur af wil. Wil hij er een BV van maken? Ik denk dat ik al weet wie hij als directeur in gedachten heeft.
R. de Bruijn
Schoolmeesterachtig

Met stijgende verbazing heb ik het artikel gelezen van de heer Ojers, die zich naast het leveren van sportartikelen ook schijnt bezig te houden met het analyseren! (van wat eigenlijk?!) De inhoud van het artikel herbergt op zich niets nieuws, hoe hoger de contributie hoe meer kun je uitgeven. Wat ik mis aan de mening van de heer Ojers is, dat hij géén goed onderbouwd argument heeft waarom de clubs dit zouden moeten willen. De clubs bepalen zelf wel hoe en waarom zij een bepaalde contributie vragen, en wat zij menen daarvan te kunnen en willen besteden aan trainers en anderszins. Wat weet dhr Ojers in vredesnaam van de organisatie van een voetbalclub! Hij die nooit verder de opstallen van een Almeerse club heeft betreden dan de bestuurskamer, daar waar hij de penningmeester kon/kan vinden. Nee, de wijze waarop de heer Ojers ruchtbaarheid meent te moeten geven aan een vermeend probleem, wordt op een schoolmeesterachtige en belerende toon aangezet en dat is jammer! De heer Ojers meent ook nog even zijn ongezouten mening te moeten geven over de KNVB, haar opleidingen, en de besturen van diverse clubs die volgens zijn (schoolmeester)mening maar op een bedenkelijk sportief en bestuurlijk nivo acteren. Nou, acteren kan déze man als de beste hoor, want hij gaat zomaar even voorbij aan de inzet van vele mensen bij de clubs die door hem bekritiseert worden, mensen die zich het vuur uit de sloffen lopen om alles te kunnen laten draaien voor de leden, en ook pro deo he. Wellicht zijn het die clubs die bij hem géén klant zijn of het zelfs niet willen worden. Hij steekt bijvoorbeeld wél de loftrompet over bestuurders van FC Almere, ja en hij weet ook wel waarom hij dit doet! Meneer Ojers, ik wil u een pro deo advies geven, denk nou niet dat er iemand van de Almeerse voetbalclubs op uw ongefundeerde kritiek zit te wachten, laat deze mensen in hun waarde, probeer volgende keer met wat meer huiswerk een betere analyse te maken van een (vermeend)probleem en zoek een baas of zo! Of was dit artikel juist bedoeld als een open sollicitatie?!
C.N.M. Coppens
Onsportief

Wie denkt deze meneer Ton Ojers wel niet wie hij is? Vond hij zichzelf een voetbalanalist of zo? Nog heel veel te leren dus. Als de contributie omhoog gaat is het voetbal straks alleen voor de "rijken der aarde". Kwam Johan Cruyff ook niet uit betondorp?? Juist als de contributie veel hoger (richting 1000,-) wordt ga je talenten missen. Iedereen moet kunnen voetballen als hij of zij dat leuk vind. Door scouting worden echt wel bij alle clubs talentjes gevonden. En als je dan bij een club komt die ook betaald voetbal speelt dan zal de contributie ook hoger zijn, maar daar kan je zelf voor kiezen. Dus het voetbalniveau staat helemaal los van de contributie.
En dan nog wat. Als er ouders zijn die een JVT (cq pupillentrainer) diploma bij de KNVB gehaald hebben is dat alleen maar te prijzen, maar nee meneer Ton doet er erg minderwaardig over. Is hij er zelf voor gezakt? Bij elke club wordt dezelfde opleiding gegeven door de KNVB dus ook hetzelfde diploma.
Eerst is er geen talent in Almere en even later blaast Ton Ojers de Loftrompet over vier clubs. Snap ik het nog??
Meneer Ojers kraakt ook wat voetbalclubs af maar heeft misschien de klok horen luiden en weet niet waar de klepel hangt. Wat is er verkeerd aan de Buitenboys? Forza niets met voetbal te maken?? En andere clubs is niets mee aan de hand. Uit ervaring, overal is wel wat, stelen uit de kas, bestuur loopt elkaar te bedonderen, etc etc. Ik heb een vermoedden dat deze "analist" een akkefietje met die clubs gehad heeft. Wees blij dat er een zesde club bij kwam anders stonden er nog 500 "talentjes" op de wachtlijst. Wat Ton Ojers doet gaat richting beledigen van ouders, vrijwilligers en clubs. Onsportief heet dat!
Oh ja, welke club speelt er ook alweer in het tenue van Errea?? Hoeveel krijg je nou voor deze reclame Ton??
Ik denk dat Nederland soms teveel van deze zogenaamde niet nadenkende "voetbalanalisten" heeft die gebakken lucht uitkramen. Iedereen denkt tegenwoordig voetbalanalist te zijn als ze de VI lezen of zo. Dus aan zo'n man irriteer ik en nog heel veel mensen met mij aan.
Jeroen van Tol
Geen rekenwonder

Bij deze wil ik graag reageren op het "knipsel" van analist Ton Ojers.
AS'80 is tegenwoordig de langst bestaande voetbal vereniging van Almere. Een aantal jaren terug had AS'80 een schuld van 300.000 in guldens omdat een aantal mensen wilde dat men bij AS'80 betaald voetbal moest gaan spelen. De club werd daarmee de nek omgedraaid en moest weer op nul beginnen. (dat krijg je als je voor kwaliteit gaat!!!!). Sv Buitenboys is niet voor niets een vereniging met 900 jeugdleden, die krijg en hou je alleen maar als leden het naar hun zin hebben. Sv Waterwijk is een zeer gezellige vereniging en inderdaad stabiel, eindelijk een waar woord van de heer Ojers. Fc Omniworld is pure import en heeft zijn wortels niet in Almere liggen. Deze club zal voor velen dan ook nooit echt een Almeerse club worden. De keuze voor betaald voetbal had beter kunnen vallen op AS'80 of het helaas failliet gegane Sv Almere, de oudste clubs van Almere. En doorstroming van Almeers talent, ga je die krijgen als je alles aantrekt van buiten of zelfs uit het buitenland?
Afgelopen seizoen is Sv Almere failliet verklaard, een schuld van 400.000 euro. Blij dat Fc Almere een doorstart gemaakt heeft. Forza Almere is pas aan zijn 3e seizoen bezig en moet dus gewoon de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Forza is een club met veel vrijwilligers (lees bestuur en leden). Deze zetten zich met veel liefde in voor de club. En samen wordt er besloten, zoals dat hoort in een democratie.
Over het feit dat Almeerse amateurvoetbalclubs financieel in zwaar weer zitten kan je kort zijn. Misschien denken een hoop clubs teveel als de heer Ojers en denken ze op amateur niveau kwaliteit te kunnen kopen, tja en dan kom je in financieel in zwaar weer (zie de voorbeelden van AS'80 en Sv Almere).
En om aan te tonen dat je kennelijk als analist geen rekenwonder hoeft te zijn. 1000 euro contributie, gedeeld door 40 weken is inderdaad 25 euro per week. Dus 180 euro contributie, gedeeld door 40 weken is 4,5 euro per week in plaats van 3 euro. Het scheelt maar 50%, genoeg om menige begroting van een voetbalclub te dichten.
Dus mijn advies als voetbalminnend Almeerder: neem de analist Ojers nooit op in het bestuur van één van de Almeerse clubs, want rekenen is niet zijn sterkste kant, dus laat hem niet uw financiën beheren!!!! En door dit soort rekenwonders komen Almeerse voetbalclubs in zwaar financieel weer.
En wij als ouders van onze voetballertjes zijn blij dat het voetbal nog betaalbaar is. We werken niet voor niks bijna allemaal met z'n tweeën in Almere. Niet omdat we dat zo graag doen, maar omdat het leven nou eenmaal duur is. Dus heer Ojers jaag ons niet op kosten, onze kinderen willen gewoon met plezier voetballen.
Ruud Lubbers, Almeerder sinds 1980