Lezers schrijven

07 maart 2012 06:00

Jeroen Gulien

Stad kampt ook met parkeerproblemen

Het winkelgebied van Almere Stad kampt al ruim zes jaar met de in Almere Buiten gestelde problemen en daar trekt de gemeente Almere zich totaal niks van aan, met als gevolg dat steeds meer ondernemers vertrekken. Als ze geluk hebben vrijwillig.
De alsmaar oplopende parkeerprijs is ver boven de fatsoensnorm en zorgt ervoor dat het winkelcentrum van Almere Stad en straks zeker ook dat van Almere Buiten, verandert in spookcentra waar geen ondernemer de kosten meer kan opbrengen.
Even ter verduidelijking: wij hebben sinds de invoering van het betaald parkeren het gemiddelde aantal klanten op een zaterdag zien teruglopen van 230 betalende klanten naar gemiddeld zestig in de loop van die zes jaar, bij collega's rondom ons idem dito. Wij hebben een parkeerkaart in de Schippersgarage en begonnen zes jaar geleden met 190 euro voor het hele jaar, nu betalen wij voor diezelfde kaart 600 euro. Gelukkig is deze parkeergarage nooit druk dus wachten op een plekje hoeven we niet.
De ondernemers van het winkelgebied Almere Stad zitten op de duurste vierkantemeterprijs van heel Almere, maar de traffic op de verkoopvloer is het slechtst , mede door alle wildgroei en het gedoogbeleid rondom dit centrum.
Sinds de invoering van het betaald parkeren in Almere Stad hebben de winkelgebieden die hierbuiten vallen (dus ook Almere Buiten) hiervan flink kunnen profiteren en deze winkelgebieden groeiden dan ook gestaag. Veel ondernemers gingen naar de niet-betaalgebieden om op deze manier de kost te kunnen verdienen. Terwijl de parkeerprijzen in Almere Stad alsmaar hoger werden, en de nieuwe trend is om je bedrijf te vestigen op een bedrijventerrein net buiten het centrum aangezien dit volop voordelen geeft. Zoals gratis parkeren en een lage huurprijs.

Maar gelukkig denkt de gemeente Almere wel mee met de ondernemers van Almere Stad. Zo hebben ze nu weer het absurde plan gelanceerd om in het vervolg elke zondag open te gaan. Dit gaat zeker ten koste van de kleine ondernemers omdat die hier simpelweg niet in mee kunnen gaan.
Een kleine ondernemer heeft al geen sociaal leven meer, en moet dus maar gewoon zeven dagen per week gaan werken terwijl daar niks tegenover staat. Almere heeft pertinent niet de aantrekkingskracht die word voorgespiegeld, dus gaan de bestaande klanten nog meer verspreid hun aankopen doen!
Ik woon vanaf 1981 in Almere Stad en heb eigenlijk alle ontwikkelingen binnen de gemeente Almere meegemaakt. Ook heb ik vele ondernemers zien komen en gaan, maar zoveel als er nu vertrekken is buiten alle proporties.
De gemeente Almere moet haar verantwoordelijk eens nemen en zorgen dat de gevestigde ondernemers kunnen ondernemen.
Discus insulinde
Aanwezig bij raadsvergaderingen

Wat een teleurstelling. De motie van Peter Duvekot wordt niet gesteund. Hij wilde, heel terecht, een aanwezigheidsplicht van raadsleden bij de raadsvergaderingen. Als raadslid wordt je daar toch voor betaald! Dat is tenminste de bedoeling om als raadslid aanwezig te zijn bij de vergaderingen. Vergaderingen, waarbij je als gekozene voor deze gemeenteraad het belang van de kiezers vertegenwoordigt. Het levert minder op dan het kost! Alsof het daar om gaat, aldus Koos van Teylingen van het CDA. Volgens mij heb je liever niet dat je gecontroleerd wordt. Wat is er nou eigenlijk belangrijker dan bij deze vergaderingen aanwezig te zijn?
Er schijnen raadsleden te zijn die in de afgelopen jaren slechts een enkele keer aanwezig zijn geweest. Dat zijn, naar mijn idee, zakkenvullers. Het is toch echt niet moeilijk om een absentielijstje (naam en politieke partij) te maken van afwezige raadsleden en dit af te drukken in het huisorgaan van de gemeenteraad. Op deze wijze kan iedere inwoner van Almere zien of het raadslid, waar hij of zij voor gekozen heeft, bij de vergaderingen aanwezig was en zich, zoals tijdens de verkiezingstijd beloofd is, ingezet heeft om van Almere de mooiste stad van Nederland te maken.
Het advies van de PVV om afwezigheidsgeld over te maken aan de Voedselbank, zal de PVV-raadsleden veel geld gaan kosten.
Bob Fonhof