Lezers schrijven

16 november 2011 06:00

Reacteur en voorzitter van de Almere Partij Bob Fonhof uit zijn ongenoegens ‘vanaf de zijlijn’ over vrijwilligers die werk doen dat volgens hem eigenlijk door betaald personeel gedaan moet worden.


Vaste kracht zonder vergoeding

Vrijwilliger wees op uw hoede. Steeds meer worden vrijwilligers ingezet in baantjes die door beroepskrachten gedaan dienen te worden. Dat is een dubieuze tendens, die niet gewenst is. Als we de economie willen versterken, dienen er volwaardige arbeidsplaatsen te komen, zodat er geld uitgegeven kan worden. Natuurlijk zijn vrijwilligers nodig, maar die dien je in te zetten bij goede vrienden, een ziekbed, verenigingen of dergelijke organisaties. Overal hoor je de overheid blaten, dat zij op zoek zijn naar vrijwilligers.
Waarna je meteen weer merkt dat er een x hoeveelheid vaste krachten de straat op worden geschopt. Buiten dat je nooit afhankelijk mag zijn van alleen maar vrijwilligers (de vrijwilligheid is op zich al een risico), het geeft ook geen pas om arbeiders weg te sturen en ze daarna te laten werken voor niets. Dubieuze organisaties gebruiken zo’n systeem ook al. Politiewerk behoort door betaalde krachten gedaan te worden. Gezondheidszorg idem dito. Ook brandweer en reddingsbrigade. Er zijn zelfs al organisaties die vrijwilligers inroosteren als vaste kracht, maar zonder vergoeding. Te zot voor woorden. Deze praktijken moeten absoluut gestopt worden omdat steeds meer mensen in de armoede terecht komen.
Bob Fonhof