Lezers schrijven

07 september 2011 05:00

Paulien van Roon, directeur openbare basisschool De Polygoon

Positief over de politie

Na, voor mijn gevoel, voor de zoveelste keer een verhaal te lezen over de politie in Almere klim ik in de pen.
Ik woon in Almere vanaf 1982 en ben hier dertig jaar werkzaam in het onderwijs. Tot mijn ontsteltenis en verdriet heb ik de politie van Almere in mijn werk vaak nodig. De afgelopen dertien jaar ben ik directeur van een school in Filmwijk en heb ik drie wijkagenten gekend.
Bij de eerste dacht ik: jammer dat hij weggaat, want beter kan niet. De tweede wijkagent die nog frequenter op school moest komen, was er altijd als wij belden, ook als we dat niet deden. De derde wijkagent zet zich vanaf dag één met volle kracht in voor de school en de wijk.
Politiemensen van zedenzaken nemen hun mobiele telefoon ook privé op, iets wat ik als directeur trouwens ook doe. Had ik dat kunnen weten, toen ik hier dertig jaar geleden als juffie begon?
In de Kruidenwijk wordt het drukker en drukker, ik denk dat ik een zogenaamde veelbeller ben. Ik krijg altijd iemand aan de telefoon, ik word vriendelijk te woord gestaan en ik overleg zelfs wel eens of ik er zelf heen zal lopen of dat ik dat eng vind. Op zaterdagavond is het wel eens gebeurd dat iemand mij vertelde dat alle dienstwagens in gebruik waren en ook waarom.
Mijn vader was honderd jaar politieagent in de gemeente Zandvoort. Ik weet dat hij vanaf zijn plekkie op een wolk vol trots toekijkt op zijn collega’s in Almere. Want het landschap voor een agent is veranderd, en hoe komt dat? Omdat WIJ allemaal soms vergeten dat we samen verantwoording moeten nemen.
Ik ga een nieuw schooljaar met vertrouwen tegemoet. Mijn wijkagent komt zeker weten bij mij en de andere scholen in de eerste week al even buurten of mijn gebouw de vakantie heeft overleefd.
Dit is een positieve reactie; als agent zou ik soms even moedeloos worden van al die kritiek.
De gemeenteraad wil geen raad meer

Het College wil giga bezuinigen en daarom heeft de gemeenteraad voorgenomen diverse eigen faciliteiten en ondersteuning te heroverwegen.
Om daar geen pottenkijkers bij te hebben, om deze draconische maatregelen uit te voeren, is het onder de bevolking zeer populaire Raadspanel maar even buiten spel gezet. De schellen vielen me bijna van de ogen toen ik het bericht binnenkreeg. Met ongeloof en verbazing kreeg ik van de gemeente te horen dat het Raadspanel voorlopig bij de achterlijn geparkeerd wordt. Het kan toch niet waar zijn, dacht ik nog, dat de democratie nog verder kan zinken dan ze al is. Dit is echt een dieptepunt.
De gemeenteraad zet zich met de eventuele afschaffing van het Raadspanel op informatieachterstand ten opzichte van het college. Want dit college heeft, voor superveel geld overigens, het fenomeen uitgevonden van de ‘contactwethouder’, dus wel direct contact met de burgers voor het college maar straks niet meer voor de gemeenteraad! De gemeenteraad heeft juist nu de adviezen van de vele ervaringsdeskundigen zo hard nodig. Hier wordt maar weer eens bewezen dat de burgers uiteindelijk niets in te brengen hebben. De gemeenteraad wil haar eigen gang kunnen gaan zonder inmenging van buitenaf, anders neem je een dergelijke maatregel niet in overweging.
Democratie is een groot goed maar waarom wordt dit door de politiek steeds maar weer aangetast. Schreeuwen naar de buitenwereld dat democratie een groot goed is, maar in het geniep de boel steeds maar weer slopen. Jammer dat er geen verkiezingen zijn want de burger wordt ook nu weer aan de zijlijn gezet. Nogmaals jammer.
Bob Fonhof, Almere Partij