Lezers schrijven

12 oktober 2011 05:00

Voorzitter van de Almere Partij, Bob Fonhof, reageert op Almere vanaf de zijlijn. Dit keer over het ontwerp van Almere.


Tochtbak

De afgelopen maanden was ik in de gelegenheid om door Nederland, België en een deel van Duitsland te reizen. Niet alleen om geweldige mooie dorpjes te bezoeken, maar vooral om steden te bekijken, waar ze grootschalige nieuwbouw plegen en hebben gepleegd. Ik ben enorm verrast. In winkelcentra heb ik vooral gekeken of het daar wel gezellig is om te winkelen en uit te gaan. In veel gemeenten viel me de mond open om de geweldige mooie architectuur te zien die men heeft aangepast aan de bestaande stad. Daarbij kon je niet zien of dit deel nu oud is of nieuw. Hooguit aan de nieuwe stenen en het cement er tussen. Maar dat was dan ook het enige.
Nu vraag ik me toch werkelijk af wie het in deze prachtige uitbreidingsteden voor het zeggen hebben gehad. Schijnbaar niet de krullenbollen die hier in het stadhuis rondlopen. Ik kan me nog een opmerking van een wethouder herinneren, toen ik de vraag stelde of deze stad niet iets meer warmte moest hebben met kleine pleintjes, boetiekjes enzovoorts. Deze meldde mij toen: het is een nieuwe stad en die moet anders worden dan de rest! Het moet een glasbak worden strak en modern (kil en koud). Nou dat is dan ook aardig gelukt. Bijna geen mens heeft hier plezier aan. Wat die glasbak betreft zijn een handjevol mensen wel blij. Maar dit even terzijde. Deze wethouder heeft er niet bij vermeld, dat het ook een tochtbak moest worden.
Wie aan dit Almeers verdriet heeft bijgedragen zijn natuurlijk de beterweters, de overbodige externen die elders wonen en hun stoel hier warm willen houden tot hun 65ste jaar, zij die politici gek hebben gemaakt om het op deze manier te doen. Zij zijn zeker niet geïnteresseerd in Almere, anders kwam je er wel wonen. Ik begreep ineens, na al mijn bezoeken aan andere steden, dat alleen van belang is om je vrienden zoveel mogelijk stenen te laten plakken en het niet uitmaakt hoe het wordt. De tijd uitzitten en de stoel warm houden, dat spreekt ze aan. De resultaten kennen we inmiddels.
Bob Fonhof