Lockdown verlengd, scholen ook langer dicht

13 januari 2021 09:25

ALMERE - Tijdens de persconferentie van dinsdagavond werd bevestigd dat de lockdown met drie weken wordt verlengd. Er wordt nog nagedacht over de invoering van een avondklok. Ook de scholen blijven langer dicht vanwege de onduidelijkheid over de 'Britse variant' van het coronavirus.

Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent volgens het kabinet dat de lockdown enig effect heeft. Daarom is besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft. Musea en theaters, pretparken, dierentuinen, casino's, sauna's, accommodaties voor binnensport, horeca en horecavoorzieningen van hotels blijven in ieder geval dicht tot en met 9 februari. Ook detailhandel zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels blijven gesloten, net als de kappers, nagelstylisten, tatoeëerders en andere contactberoepen.

Basisscholen

Basisscholen geven onderwijs op afstand tot zeker 25 januari en middelbare scholen tot zeker 8 februari. De huidige uitzonderingen voor verschillende groepen leerlingen blijven behouden. Zij krijgen wel zoveel mogelijk fysiek onderwijs. Omdat leerlingen het beste op school leren is het belangrijk dat basisscholen zo snel mogelijk open gaan. Daarom kijkt het kabinet naar verwachting volgende week opnieuw hoe de situatie is en wat er mogelijk is. Daarvoor is meer informatie over de 'Britse variant' van het virus nodig. Die informatie wordt eind deze week verwacht.

1,5 meter op middelbare scholen

Middelbare scholen blijven tot 8 februari open voor verschillende groepen leerlingen. Namelijk leerlingen in kwetsbare posities, leerlingen die praktijkgerichte vakken volgen, examenleerlingen en leerlingen in het voorexamenjaar die schoolexamens maken. In afwachting van informatie van het OMT, moeten alle middelbare scholieren onderling 1,5 meter afstand houden. Leerlingen die praktijkgerichte lessen volgen in het vmbo, voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs houden afstand waar mogelijk. Op basisscholen is afstand houden niet nodig, omdat kinderen in die leeftijd het virus minder overbrengen volgens het OMT.

Kijk voor alle informatie over de coronamaatregelen op www.rijksoverheid.nl

(Archieffoto: Monkey Business Images)