‘De Roef is Almeers erfgoed’

02 april 2020 06:21

Door Petra Onderwater

 

HAVEN – Dat gebouw De Roef aan de Kerkgracht geen gemeentelijk monument wordt, komt als een onaangename verrassing voor de gemeentelijke commissie Welstand en Erfgoed. “Een onverwachte beslissing, die niet in de lijn ligt van het pad dat wij met de wethouder, de afdeling archeologie en monumenten en de investeerder waren ingeslagen ”, reageert voorzitter Bas ten Brinke.

 

“Wij hebben in december het advies uitgebracht om het pand de monumentenstatus toe te kennen, omdat De Roef historische waarde heeft voor onze stad. Het is het eerste permanente gebouw van Almere en dat zou je moeten koesteren. Zoals wel is gebeurd met het voormalige politiebureau aan de Bivak, dat door de gemeente is aangekocht als het eerste gemeentelijke monument.”

 

Angst ongegrond’

De commissie had ook contact met de potentiële koper van het leegstaande gebouw. “We wisten dat hij huiverig was voor een monumentenstatus, maar wij hebben geprobeerd duidelijk te maken dat die angst ongegrond is”, aldus Ten Brinke. “Het is tegenwoordig echt niet zo dat een dergelijke status betekent dat je een glazen stolp over zo’n pand zet en dat er niks aan veranderd mag worden. Niemand is er immers bij gebaat dat het gebouw zo lang leeg staat.”

 

Karakteristieke kenmerken

De geïnteresseerde vastgoedontwikkelaar zou op de begane grond een verhuurbare ruimte willen realiseren, zoals een winkel of een horecagelegenheid, met daarboven appartementen. Bas ten Brinke: “Ons inziens is dat heel goed mogelijk met behoud van de karakteristieke kenmerken van het pand. Wij hebben ook aangegeven de architect bij te willen staan om tot een succesvolle herontwikkeling te kunnen komen.”

Nu het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het pand geen monumentenstatus toe te kennen, zou de vastgoedontwikkelaar volgens Ten Brinke net zo goed een sloopvergunning kunnen aanvragen. “En die zou dan heel lastig te weigeren zijn. Overigens moet de koper straks met zijn plannen toch ter goedkeuring langs de welstandscommissie. Uiteraard hopen wij dat hij de karakteristieken van het gebouw toch overeind zal houden, maar dan nóg hadden wij het eerste gebouw van Almere graag op ons monumentenlijstje gezien. Vooral voor Havenaren betekent De Roef heel veel. Het is Almeers erfgoed. ”

 


Zie ook de redactionele Kanttekening en het artikel De Roef afgewezen als gemeentelijk monument