‘IkbouwbetaalbaarinAlmere’ wordt verlengd

29 februari 2012 06:00

STAD CENTRUM - De gemeente en Woonstichting de Key gaan door met de regeling ‘IkbouwbetaalbaarinAlmere’ (IbbA). Wethouder Adri Duivesteijn, Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling, presenteerde donderdag 23 februari de nieuwe regeling in het stadhuis.


De kern van het programma blijft dat in Almere iedereen een eigen huis kan bouwen, ongeacht het inkomen. In 2009 werd de regeling, waarmee zelfbouw ook bereikbaar werd voor de lagere inkomensgroepen (20.000 tot 36.500 euro per jaar), geïntroduceerd. Bij aanvang is afgesproken dat de regeling na twee jaar zou worden geëvalueerd. Die evaluatie is recent afgerond, en daaruit blijkt dat IbbA een groot succes is.
De VOF IbbA staat garant voor dát deel dat IbbA-deelnemers – in eerste instantie – niet zelf kunnen financieren. In de afgelopen jaren werden 291 IbbA-kavels verkocht; inmiddels zijn 63 woningen opgeleverd. De IbbA-deelnemers zijn niet alleen tevreden over het concept (bijna 73 procent zegt dat IbbA hen de kans op een betaalbare nieuwe woning biedt), maar vooral over het resultaat. Bijna 90 procent is tevreden tot zeer tevreden over de zelfgebouwde woning; zo’n 75 procent zou anderen aanraden ook een eigen huis te bouwen.

Starterslening

Op basis van de evaluatie is een aantal verbeteringen doorgevoerd. Iedere IbbA-deelnemer financiert zelf wat volgens de Nationale Hypotheek Garantie Norm mogelijk is; voor het restantbedrag verstrekt het Stimuleringsfonds een starterslening. De rentekorting die door het Stimuleringsfonds wordt berekend, wordt afgebouwd naarmate het inkomen van de deelnemer stijgt. Bij verkoop is de deelnemer verplicht de rentekorting terug te betalen, tot een maximum van 50 procent van de overwaarde. Natuurlijk mag de rentekorting ook eerder worden terugbetaald, als de deelnemer dat wil.
Verkoopmanifestatie

Vanaf 14 april wordt IbbA 2.0 van kracht. Om de nieuwe regeling daadwerkelijk in de praktijk te brengen, gaan er zaterdag 14 april 130 kavels in de verkoop tijdens een verkoopmanifestatie, waarvan veertig bedoeld voor appartementen en negentig voor eengezinswoningen.