Maandag 16 januari is ‘blue monday’Twee miljoen Nederlanders hebben last van winterdepressie

11 januari 2012 06:00

ALMERE - Veel mensen hebben in januari een leeg en somber gevoel. De feestdagen zijn achter de rug en het duurt nog maanden voordat het lente wordt. Wetenschappers van de Cardiff University in Engeland berekenden dat de derde maandag in januari de treurigste dag van het jaar is en hebben deze dag uitgeroepen tot ‘blue monday’.


In 2012 valt blue monday op maandag 16 januari. Bij de berekening van blue monday spelen verschillende factoren een rol: weer, schulden en goede voornemens waar niet veel van terecht gekomen is. Daarbij komt nog dat maandag voor de meeste mensen de moeilijkste dag van de week is.

Depressie

In Nederland hebben naar schatting twee miljoen mensen last van een depressie in de winter, ook wel Seizoensafhankelijke Depressie (SAD) genoemd. Daarvan vertonen zo'n half miljoen mensen ernstige klachten en kunnen daardoor vaak niet goed functioneren. Zij hebben last van een winterdepressie. De overige anderhalf miljoen hebben klachten die variëren van aanhoudende vermoeidheid, gewichtstoename tot zelfs minder behoefte aan seks. Deze mildere variant noemen we winterblues. De winterdepressie komt het meest voor tussen oktober en april.
Oorzaak

Naar de oorzaak van winterdepressie wordt veel onderzoek gedaan. De meest voor de hand liggende verklaring lijkt een verstoorde biologische klok. Er bestaat een relatie met de hoeveelheid licht die een mens per dag krijgt en dat hoeft niet per se zonlicht te zijn. Licht komt via het netvlies binnen en stuurt allerlei processen in de hersenen aan om verschillende stoffen in het lichaam aan te maken. Als de aanmaak van bepaalde stoffen uit balans raakt, heeft dat invloed op hoe wij ons voelen. Een belangrijke stof is serotonine, die wordt opgebouwd uit koolhydraten. Als er gebrek ontstaat aan koolhydraten hebben we de neiging meer te gaan eten. Maar meer koolhydraten betekent automatisch dat je nog meer vermoeid raakt en eigenlijk wilt gaan slapen. In de dierenwereld kennen we dit verschijnsel ook, en noemen we dit winterslaap.
Dat er een verband is tussen de hoeveelheid licht die een mens krijgt en hoe hij zich voelt staat vast. De laatste jaren worden mensen met een winterdepressie steeds vaker behandeld met lichttherapie. Een tamelijk eenvoudige behandeling met opvallende resultaten die heel goed thuis gedaan kan worden.