Maandagochtend: 33 meldingen bij 112 vanwege gladheidGladheidbestrijding heeft niet gewerkt

21 december 2011 06:00

ALMERE - Het zout, per strooibeurt 20 ton, dat zondag 18 december bij de gladheidbestrijding in Almere op busbanen, fietspaden en wegen is gestrooid, heeft door de regen geen effect gehad.


Het zout van de strooibeurt van zondag tussen 13.00 en 16.00 uur is door een regenbui laat in de middag grotendeels weggespoeld. Tussen 21.00 en 01.00 uur is er opnieuw gestrooid.
In de nacht van zondag op maandag is er echter een miezerig buitje gevallen dat niet op de regenradar te zien was, maar dat wel voldoende was om het zout zo te verdunnen dat het weinig of geen effect meer had. Direct nadat dit werd geconstateerd is opnieuw begonnen met het strooien van busbanen en fietspaden. Desondanks zijn er diverse ongelukken gebeurd. Tientallen automobilisten en (brom)fietsers raakten maandagochtend in de problemen door gladheid op de weg. De regionale meldkamer Flevoland verwerkte 33 aanrijdingen die in sommige gevallen direct verkeersopstoppingen tot gevolg hadden. Bij zes aanrijdingen raakten bestuurders of passagiers lichtgewond. Ook enkele fietsers en scooterrijders kwamen lelijk ten val. Tengevolge van een aanrijding op de Tussenring en de Grote Vaartweg ontstond verkeershinder. Verschillende bestuurders op de Oostvaardersdijk kwamen met de schrik vrij toen ze tijdens inhaalmanoeuvres in de berm raakten.
De fractie van de PVV heeft maandag het college vragen gesteld over de chaos die is ontstaan als gevolg van de 'ontoereikende gladheidsbestrijding door de gemeentelijke diensten'. PVV-raadslid Toon van Dijk: "We vinden het onbegrijpelijk dat er niet tijdig actie is ondernomen terwijl de gemeente onlangs nog liet weten klaar te zijn voor het winterseizoen. Wat voor zin heeft het nou als je tonnen aan strooizout hebt liggen maar er vervolgens niet op tijd iets mee doet? Het college is de weggebruikers in Almere een verklaring verschuldigd ook met het oog op nog komende situaties van gladheid."

Wees voorbereid

De politie Flevoland roept bestuurders op goed voorbereid de weg op te gaan. Daarbij wordt dringend opgeroepen om bevroren ruiten helemaal schoon te maken, licht te voeren en ook drinken, eten en extra warme kleding of dekens in de auto te leggen voor het geval dat je ergens strandt. De gouden regel: verlichting aan ook overdag, houd meer dan normaal afstand, matig je snelheid en wees voorbereid.