Maarten van der Weijden bezoekt Echnaton

12 november 2009 07:25

STEDENWIJK - Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden was afgelopen maandag bij scholengemeenschap Echnaton. In een unieke live-webcast van ongeveer een uur beantwoorddel Maarten vele vragen van jongeren beantwoorden via SchoolTV.


Maarten van der Weijden werd wereldberoemd toen hij in 2008 Olympisch kampioen werd op de 10 kilometer zwemmen in open water. Zeven jaar eerder werd hij opgenomen in het ziekenhuis met acute lymfatische leukemie. Hij had een overlevingskans van 30% tot 50%. Maar Maarten genas van zijn leukemie en was vastbesloten de beste zwemmer van de wereld te worden. Daar heeft hij nu een boek over geschreven: Beter.
De examenleerlingen met het vak Lichamelijke Opvoeding II hadden het bezoek van de Olympische held gewonnen omdat zij de origineelste vragen bedachten. "Tijdens het vak LOII hebben we het gehad over de manier waarop Maarten zich voorbereidde op de Olympische Spelen", zegt docente Ingrid Peters. "Het zuurstofniveau was op zijn slaapkamer hetzelfde als op een berg. Daardoor maakte hij meer rode bloedcellen aan en had hij een betere zuurstofopname tijdens het sporten. Onze leerlingen waren enorm benieuwd hoe het was om in zo'n tentje te slapen, maar wilden ook alles weten over hoe hij zijn ziekte heeft overwonnen. Deze vragen stuurden zij naar de redactie van SchoolTV. Daarmee heeft deze klas bereikt dat Maarten van der Weijden naar onze school komt om deze vragen live te beantwoorden", aldus Peters.