MBO College Poort in mei opgeleverd

31 december 2000 23:40

Door Robert Mienstra
POORT - Ontmoeting tussen studenten en uitwisseling met de buitenwereld staan centraal in het nieuwe schoolgebouw van het MBO College Poort. Begin mei wordt het nieuwe gebouw aan het Winterspelenplein 25 opgeleverd. In augustus vindt de officiële opening plaats. Het gebouw gaat onderdak bieden aan ruim 1100 studenten.


“Licht en ruimte zijn belangrijk in dit gebouw”, zegt Harro Bosma, opleidingsmanager Vrije Tijd en Ondernemen van het MBO College Poort, als hij door het nieuwe gebouw loopt. “De blikvangers zijn natuurlijk de brede tribunetrappen. Die zijn er niet alleen om naar boven te lopen, maar bieden ook ruimte aan de studenten om lekker even te zitten en elkaar te ontmoeten. Ze kunnen daar zelfs hun telefoon opladen.”

Samenwerking


In het pand worden drie studierichtingen ondergebracht: Vrije Tijd & Ondernemen, Sport & Bewegen en Business. “De focus ligt hier op niveau-4 opleidingen”, zegt Bosma. “Iedere opleiding krijgt een eigen verdieping, maar het gebouw is zo ingericht dat er optimale samenwerking tussen de studierichting kan gaan plaats vinden.”
Daartoe zijn in het gebouw pionierszones gerealiseerd. “Daar kan die samenwerking plaats vinden, niet alleen van de studenten onderling maar ook met onze partners uit het bedrijfsleven. Die betrekken we nadrukkelijk bijde opleidingen om maximaal aan te sluiten bij de praktijk”, legt Bosma uit.

Buitenterras


Alles is uit de kast gehaald om de school een aangename studieplek voor de studenten te laten zijn. “Op de verdiepingen komen treincoupe-zitjes waar studenten zelfstandig kunnen werken, en hier is een groot buitenterras op de eerste verdieping waar studenten lekker in het zonnetje kunnen zitten tussen de lessen door”, laat Bosma zien. “Ik ken veel gebouwen van MBO-scholen, maar ik moet zeggen dat dit wel het mooiste gebouw van de regio, inclusief Amsterdam, is.”
Duurzaamheid staat bij het gebouw hoog in het vaandel. Zo wordt er gebruik gemaakt van bodemenergie om het gebouw te verwarmen of indien nodig te koelen. Ook worden energiebronnen die rondom het gebouw beschikbaar zijn ingezet zoals zonne-energie, energie van oppervlaktewater en restafval.