Medeopdrachtgeverschap trekt jongeren

14 januari 2009 08:00

ALMERE - "De eerste bijeenkomst voor belangstellenden voor Toren 1 Almere Poort in WTC Alnovum in Almere was een groot succes", zegt Jeanette Kriekenbeek, communicatieadviseur van woningbouwvereniging Stadgenoot. Opvallend veel jongeren kwamen onlangs naar deze bijeenkomst.


Kriekenbeek: "Er kwamen meer dan dertig mensen en dat is meer dan de projectleden op basis van inschrijving hadden verwacht." In het Homeruskwartier van Almere Poort bouwt Stadgenoot een beeldbepalende werk-en woontoren: Toren 1. Deze werk/woontoren komt tot stand door medeopdrachtgeverschap. Kopers en huurders denken en beslissen mee over de indeling en de afwerking. Stadgenoot vindt het immers belangrijk in wisselwerking met bewoners kwaliteit in wonen te realiseren.

Droom

Frank Bijdendijk benadrukte in zijn openingswoord dat de aanwezigen nu de kans konden grijpen om hun droom op woongebied waar te maken. De deelnemers gingen in werkgroepen aan de slag. Zij konden eerst hun eigen wensen aangeven op het gebied van uitstraling en gebruik van het gebouw. Daarna werden de individuele wensen onderling besproken: een modern gebouw, warm, eigentijdse uitstraling. Er was een voorkeur voor de bouwmaterialen bakstenen en glas, waarbij sommigen een strak glazen gebouw voor ogen hadden en anderen met glas vooral veel lichtval in de woning wilden realiseren. Er waren boeiende discussies, gemeenschappelijke wensen en interessante verschillen.
Medeopdrachtgeverschap

"Het medeopdrachtgeverschap prikkelde mijn nieuwsgierigheid", vertelt een enthousiaste deelnemer. "Mijn vriendin en ik vinden het bijzonder dat er straks een woon/werktoren staat, waarvan we kunnen zeggen: Hieraan hebben wij meegebouwd. Daar komen we voor!"
Van Toren 1 staat nog geen schets op papier. De toren krijgt straks ongeveer honderd gecombineerde werk- en wooneenheden, waarvan de toekomstige huurders en kopers medeopdrachtgever worden. Als pioniers denken en beslissen de toekomstige bewoners mee over hoe de toren er straks van binnen en buiten uit komt te zien.
Meer informatie: www.toren1.nl. (Foto: aangeleverd)