Meer beleving en groen in Havenkom

03 december 2020 11:10

Door Robert Mienstra

HAVEN – De Havenkom van Haven wordt vergroend en krijgt meer uitstraling. Langs het water komen steigers om lekker te flaneren en te genieten van de activiteiten in de Haven, langs de weg bij de haven komt een groenstrook en de terrassen komen tegen de bebouwing aan. Wethouder Hilde van Garderen is trots op de samenwerking met de ondernemers uit Haven en de Havenaren die hebben meegedacht over het nieuwe concept van de Havenkom.

"Sinds 2018 zijn we bezig met de stedelijke vernieuwing in Almere", zegt Van Garderen. "Zowel in Buiten als in Haven ondernemen we daadwerkelijk actie om de deze stadsdelen toekomstbestendig te maken. De plannen voor Buiten zijn door de raad en in Haven gebeurt er nu van alles. Het is zeker dat er een nieuw gebouw voor De Meergronden komt – met woningbouw. Aan het Busplein wordt gebouwd en nu zijn de schetsen voor de Havenkom klaar. We gaan de Sluisgarage aanpakken, de Roef wordt verbouwd tot woningen met in de plint winkels. En let wel, dat gebouw blijft elementen bevatten van De Roef die zo'n belangrijke rol in de ontwikkeling van Haven heeft gespeeld. Verder zorgen we binnenkort voor betere bewegwijzering in Haven zodat iedereen makkelijk daar kan komen waar hij wezen moet."

Groen en flaneren

Van Garderen verwacht dat in het tweede kwartaal van 2021 daadwerkelijk begonnen wordt met het upgraden van de Havenkom. "Het wordt hier groen, uitnodigend, een plek om lekker te vertoeven, te flaneren en om uit te gaan. De verlichting wordt verbeterd en er komen klimkunstobjecten voor de kinderen. Er is voor het eerst nu overal kerstverlichting. Allemaal bouwstenen die er samen voor zorgen dat Haven op de toekomst is voorbereid."

Schouder aan schouder

John Brons van restaurant Bij Brons dat aan de Havenkom ligt, is blij met het opknappen van de Havenkom. Brons is ook bestuurslid van de Bedrijveninvesteringszone Haven (BIZ) "Het is hier nu al een prachtige locatie, maar na het opknappen wordt dit echt een hotspot in Almere", vertelt hij enthousiast. "Het is geweldig dat dit het resultaat is van samenwerking tussen de gemeente, de Havense ondernemers en de bewoners. Die samenwerking is het afgelopen jaar echt van de grond gekomen. Lang stonden de ondernemers uit Haven niet schouder aan schouder. Dat is nu wél het geval. Alle ondernemers van het centrum van Haven zijn lid van de BIZ. En je ziet de resultaten. De leegstand in het centrum is opgelost en ondanks de coronacrisis zetten we allemaal de schouders er onder. En dat de Havenkom zo mooi gaat worden is niet alleen voor de Havenaren goed, dat is het voor heel Almere. Veertig procent van de bezoekers komt al van buiten Haven. Dat zullen er nog meer worden. Haven wordt ook een plek die interessant is voor de regio en de overkant van het water. Je ziet al dat alle specialiteitenwinkels in ons centrum steeds meer aantrekkingskracht krijgen."

Schets van de vernieuwde Havenkom. (Foto: aangeleverd)

John Brons van Bij Brons en de BIZ, en Hilde van Garderen. (Foto: Almere DEZE WEEK)