Meerderheid raad wil vluchtelingenkinderen opvangen

24 april 2020 00:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat kinderen uit vluchtelingenkampen ook in Nederland worden opgevangen en dat ook Almere zich als locatie moet aandienen. Dat druist in tegen het kabinetsbeleid, maar de raad wil toch dat Almere als stad een signaal naar het kabinet afgeeft. Dat bleek tijdens de bespreking op de Politieke Markt die voor het eerst, vanwege de Corona-maatregelen, online werd gehouden.

Een aantal maatschappelijke organisaties heeft gemeenten opgeroepen zich te verenigen in een 'Coalition of the Willing' om het kabinet te bewegen om 500 kwetsbare vluchtelingenkinderen (vooral op het Griekse eiland Lesbos) een veilige plek in Nederland te bieden. Hassan Buyatui van de fractie NIDA Almere diende daarop een motie in die werd ondersteund door een flink aantal partijen.

Den Haag

Het CDA en VVD vonden de motie overbodig omdat het beleid vanuit Den Haag bepaald wordt en het kabinetl liever wil dat de kinderen op het Griekse vasteland worden opgevangen. "Als we ons als Almere ermee gaan bemoeien dan doet dat zelfs afbreuk aan de onderhandelingspositie van ons land in de EU", zei fractievoorzitter Ulysse Ellian van de VVD.

PVV

De PVV was fel tegen de motie. "Dit is weer een stap richting de islamisering van Nederland en dat is precies waar de islam, en ook de heer Buyatui op uit is. Na de kinderen komen ook hun ouders hier naar toe en ze gaan nooit meer weg." Wethouder Froukje de Jonge stelde dat het Rijk nooit vergeefs bij Almere heeft aangeklopt bij de opvang van vluchtelingen, maar dat het kabinet nu die opvang niet wil realiseren. "Deze motie geeft een signaal af richting kabinet om dat wel te doen. Dat is dan een beslissing van de raad. Ik sta daar neutraal in."