Meerkoetjes verjaagd door snoeien riet

27 mei 2009 07:00

FILMWIJK - Het is Joke Veenstra uit Filmwijk al jaren een doorn in het oog: het riet langs haar gracht aan de Maurits Bingerstraat wordt gemaaid in het broedseizoen van de watervogels. "Het gebeurt elk jaar weer. De meerkoetjes, futen, eenden en zwanen die daar hun nest hebben worden hierdoor van hun nest gejaagd."


Vrijdag 15 mei werd er opnieuw gemaaid. Joke Veenstra heeft meerdere keren de gemeente gebeld om te voorkomen dat er gemaaid wordt in het broedseizoen, de maanden april en mei. "De gemeente belooft beterschap, maar daar blijft het ook bij. En er wordt ontzettend veel gebroed, om dat te zien hoef je niet veel kennis in huis te hebben. Als je naar de overkant kijkt, zie je de nesten wel zitten. Ik vind het vreselijk dat de gemeente gewoon de grachten blijft opschonen terwijl ze vanaf de kant niet kunnen zien of daar nestjes zijn."
Met grote 'tanden' trekken werknemers van de groenvoorziening het riet met kluit en al uit het water. "En daarmee de nesten", zegt mevrouw Veenstra. "Het is zonde en niet leuk. Ik woon aan die gracht, dus ben ik begaan met de dieren."
Joke Veenstra hoopt dat de gemeente niet meer in het broedseizoen gaat maaien. "De rest van het jaar kan het, behalve in april en mei."