Meldpunt 'Mexicaanse griep' van start

03 oktober 2009 09:49

ALMERE - Wie getroffen wordt door H1N1, ofwel Mexicaanse griep, kan dit voortaan melden bij het Meldpunt Mexicaanse Griep. Het meldpunt, dat te vinden is op de website van de Grote Griepmeting, (www.grotegriepmeting.nl), gaat in kaart brengen of het aantal gevallen van deze griep de komende maanden explosief stijgt of dat de pandemie onze streken in milde vorm voorbij trekt.


"Er is nog veel onduidelijkheid over de verspreiding van de Mexicaanse griep," zegt Carl Koppeschaar, initiatiefnemer van het meldpunt. "De GGD's in Nederland zijn gestopt met tellingen. Laboratoriumtesten worden alleen nog maar in uitzonderlijke gevallen uitgevoerd. En het aantal griepgevallen dat zonder complicaties verloopt wordt ook niet meer bijgehouden. Bovendien wordt iedereen met lichte griepverschijnselen vanwege het besmettingsgevaar afgeraden om naar de huisarts te gaan. Zo is er geen enkel zicht meer op de totale aantallen van griepachtige aandoeningen. Vandaar dit eenvoudige en via internet toegankelijke meldpunt."
Het valt momenteel nog mee met de Mexicaanse griep. Noch de Grote
Griepmeting via internet, noch de surveillance van NIVEL-huisartsenpeilstations zien activiteit die uitkomt boven het lage achtergrondniveau in de zomermaanden. "Maar nu de herfst voor de deur staat, kan daar verandering in komen," waarschuwt Koppeschaar. "Misschien krijgen we straks wel twee pieken: één van Mexicaanse griep in de komende maanden en één met gewone wintergriep in de periode januari-maart. Tellingen zullen dat moeten uitwijzen." De tellingen door het meldpunt zijn anoniem. Er wordt slechts gevraagd naar de eerste vier cijfers van de postcode teneinde ook regionale verschillen in kaart te brengen.

Gok op griep

Wie denkt te weten hoe de golf van Mexicaanse griep en gewone griep dit seizoen verloopt, kan ook een gokje wagen. De website van de Grote Griepmeting organiseert al sinds 2003 een 'griepgok' voor haar vrijwillige griepmeters. Hoe verloopt de griep tussen 15 september 2009 en 27 april 2010? De drie beste voorspellingen winnen een prijs.