Metamorfose voor centrum in Buiten

02 september 2009 07:16

CENTRUM BUITEN - Het centrumgebied van Almere Buiten zit middenin een grote opknapbeurt. Uitbreiding en modernisering van het centrum is hard nodig omdat het aantal inwoners in Buiten flink toeneemt. Rond de eeuwwisseling telde Buiten zo'n 30.000 zielen, inmiddels is dat aantal met 55.000 al bijna verdubbeld.


Het centrumgebied stamt uit 1985 toen het stadsdeel slechts 1.500 inwoners telde. De straten zijn vernoemd naar grote buitenlandse steden als Parijs, Berlijn en New York. Centrale winkelstraat is het Noordeinde, waar in de jaren '90 het Globeplein aan werd gebouwd. Bekend bij veel Almeerders is het zwembad De Vrijbuiter, zeker ook door de spectaculair lange glijbaan. Bijzonder is ook dat midden in het centrum tennisvereniging ATC is gevestigd. Een bijzondere voorziening is ook zorgcentrum Buitenhaeghe dat in 1990 in gebruik genomen werd en waar 130 ouderen wonen.
Maar de meeste mensen in de regio bezoeken het stadsdeel door een bezoekje te brengen aan woonwinkelcentrum DoeMere, dat grenst aan het centrumgebied en van afstand al herkenbaar is aan de lichtgevende bol op een metershoge mast. Op het tussenliggende parkeerterrein wordt momenteel een nieuw winkelblok gebouwd, met een parkeerkelder en daarboven appartementen.

Metamorfose

De opknapbeurt van het centrum zorgt voor een ware metamorfose van het gebied. Het gezondheidscentrum wordt vernieuwd en uitgebreid met woningen en het blok waar nu de C1000 zit wordt vernieuwd. En het deel waar nu de bibliotheek gevestigd is wordt een horecapleintje.
Aan de kop van het Globeplein komen winkels en woningen. De huidige Albert Heijn gaat naar een andere locatie, hiervoor komen andere winkels terug met woningen er boven.
Rond de Rio de Janeirostraat komen twee supermarkten (een nieuwe Albert Heijn en Lidl) en parkeergarages. Daarnaast komt er ook een kleine haven met kiosk. Door de verplaatsing van de Lidl ontstaat aan het Globeplein weer ruimte voor kleinere winkels en horeca.
Met al deze maatregelen moet het centrum klaar zijn voor de toekomst, zeker ook omdat een deel van het Meridiaanpark vlak langs het centrum loopt en in de komende jaren ook veel recreatieve voorzieningen krijgt. Zo kunnen bewoners en bezoekers van het centrum vlakbij de levendigheid weer tot rust komen.