'Meteen Verkocht'-makelaar officieel EPA-inspecteur

06 juli 2007 09:16

ALMERE - Bas Fennik van de Almeerse makelaardij Meteen Verkocht is officieel EPA-inspecteur. EPA staat voor energie prestatie advies. Vanaf 1 januari 2008 krijgt iedere woning verplicht een EPA-waardering dat de energievriendelijkheid weergeeft. De overheid gaat na de vakantieperiode een landelijke campagne starten.


Een EPA-inspecteur brengt het energiegebruik van een woning in kaart. Net als bijvoorbeeld bij wasmachines al het geval is, wordt daar een kwalificatie aangehangen, waarbij een A-woning zeer milieuvriendelijk is. Bas Fennik: "Dat zijn woningen met goede isolatie, dubbele beglazing enzovoort. In Almere staan er bijna allemaal woningen in de EPA-klasse A of B."
Voor de eigenaar of koper van een woning is de kwalificatie handig, omdat eenvoudig te zien is wat hij kan verwachten aan energiekosten.
De overheid stelt een EPA-normering vanaf 1 januari 2008 verplicht. "Die afspraak komt voort uit het verdrag van Kyoto", weet Bas Fennik. "Daarin hebben landen doelen afgesproken hoe zij energieverspilling kunnen tegengaan. Ik heb begin juni een speciale cursus gevolgd om inspecteur te kunnen worden en het certificaat gehaald." Fennik mag zich derhalve nu officieel EPA-inspecteur noemen. De eerste tien mensen die hun woning via Meteen Verkocht makelaars verkopen, krijgen het certificaat gratis aangeboden. Meteen Verkocht is gevestigd aan de Randstad 21-53. Of kijk op www.meteenverkocht.nl.