Minder eenzaam door telefooncirkel Rode Kruis

22 februari 2012 06:00

ALMERE - Uit diverse onderzoeken blijkt dat eenzaamheid in toenemende mate een probleem is. Ook in onze groeiende stad. De telefooncirkels van het Rode Kruis Almere helpen mensen deze eenzaamheid te doorbreken.


Alleenwonenden, vooral ouderen, maar soms ook jongeren, hebben niet vanzelfsprekend dagelijks contact met familie, buren, vrienden en bekenden. De telefooncirkels van het Rode Kruis zorgen voor dit contact en staan open voor iedereen die hier om welke reden dan ook behoefte aan heeft.
Een telefooncirkel bestaat uit een groep mensen die elkaar dagelijks belt. Dat gebeurt meestal in een vaste volgorde, zodat dezelfde mensen elkaar bellen. In principe bellen de deelnemers elkaar elke dag op een vast tijdstip. Een vrijwilliger van het Nederlandse Rode Kruis begeleidt de telefooncirkel. Dit is ook degene die iedere dag de belronde begint en uiteindelijk weer eindigt en zodoende weet of iedereen bereikt is.

Bijpraten

Een telefooncirkel is een goede manier om contact te houden met elkaar. Maar het biedt ook de mogelijk om even bij te praten en om bij elkaar na te gaan of het goed gaat. Neemt een belpartner niet op? Of maakt iemand zich na het gesprek zorgen over de ander uit de cirkel? Dan geeft hij of zij dit door aan de vrijwilliger van het Nederlandse Rode Kruis. Deze neemt dan poolshoogte en schakelt, als het nodig is, hulp in.
Voor iedereen

De telefooncirkels in Almere zijn er voor iedereen die behoefte heeft aan regelmatig contact. Dat kan zijn vanuit veiligheidsoverwegingen of omdat iemand minder mogelijkheden heeft om anderen te ontmoeten vanwege leeftijd, handicap of ziekte. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden, behalve dan de eigen telefoonkosten.
Wie mee wil doen aan een telefooncirkel van het Rode Kruis afdeling Almere kan dit telefonisch laten weten via 036-5346096 of per e-mail naar: info@redcrossalmere.nl.