Minder woningen verkocht

29 oktober 2008 08:00

ALMERE - Het aantal woningen dat in het derde kwartaal van 2008 is verkocht, ligt 13 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2008. Dat meldt de NVM op haar eigen website.


Voor het eerst sinds 18 jaar (derde kwartaal 1990) is er een lichte prijsdaling waar te nemen van 0,3 procent van de verkoopprijs van de gemiddelde woning. Het vorige kwartaal bedroeg de prijsstijging nog 1,9 procent. Over de eerste negen maanden van 2008 is de gemiddelde prijsstijging 1,6 procent. Afhankelijk van de ontwikkelingen in het vierde kwartaal zal een bijstelling van de eerder door de NVM geprognosticeerde stijging van 2 procent voor 2008 moeten plaatsvinden. Dit blijkt uit de analyse van de woningmarkt die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ieder kwartaal presenteert.
Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker is er geen reden voor paniek. Hukker: “Als ik op de golven van de emoties van de afgelopen dagen moet reageren, lijkt niets meer zeker. Maar op basis van de huidige cijfers kan ik niet anders dan constateren dat er sprake is van een stabiel prijsniveau en een logische terughoudendheid van de consument. Met enig cynisme zou je kunnen zeggen dat de slecht functionerende woningmarkt op dit moment de redding is voor de prijzen van woningen. Het structureel tekort aan woningen houdt de prijs stabiel.”