'Ministerie vindt Campusplannen nog steeds heel interessant'

12 maart 2021 10:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – Ondanks dat tot twee keer toe een subsidieaanvraag is afgewezen, vindt het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) de Almeerse campusplannen nog steeds 'heel interessant'. Volgens wethouder Maaike Veeningen (D66) heeft BZK zelfs aangedrongen om een derde poging te wagen.

Het college wil de subsidie gebruiken om de campusplannen in de stad mede te bekostigen. Zoals bekend moet er een nieuw hoofdgebouw voor Hogeschool Windesheim komen, worden er 1500 studentenwoningen gebouwd en wordt de Landdrostdreef omgevormd tot een stadsweg. Tot twee keer toe heeft de gemeente bij BZK daarvoor subsidie gevraagd. Evenzoveel keer werd die afgewezen.

'Enorme teleurstelling'

"Zeker de tweede afwijzing was een enorme teleurstelling", gaf Veeningen donderdagavond tijdens de Politieke Markt toe. "Het deed mijn wenkbrauwen ook fronsen, zeker omdat ik in september hoogstpersoonlijk door de directeur generaal van BZK was gebeld. Die vertelde me dat hij de eerste afwijzing al heel jammer vond en de Campusplannen heel interessant vindt."
De gemeente deed daarom een tweede poging, met een lager bedrag, die ook nog eens werd doorgelicht door een extern adviesbureau. Veeningen: "Het werd beoordeeld als 'kansrijk'. Op 17 februari kregen we opnieuw een afwijzing. BZK vond het opnieuw jammer en vindt de plannen nog steeds interessant. Dat het toch is afgewezen heeft te maken dat de aanvraag niet door BZK, maar door een externe onafhankelijke commissie is beoordeeld. Wat ik begrijp is dat de voorwaarden zijn aangescherpt."
Het zou dan met name gaan of de omvorming van de Landdrostdreef in de berekening van de plannen moet worden meegenomen.

Windesheim

Op basis van betrouwbare informatie publiceerde deze krant eerder dit jaar dat de gemeente slechts drie locaties aan Windesheim heeft voorgelegd. Interessant, omdat gesuggereerd werd dat Windesheim per se een hoofdgebouw wilde op de plek van de Voetnoot. Veeningen ontkende donderdag nogmaals deze berichtgeving. "We hebben een aardig traject met Windesheim doorgelopen. Een aantal locaties voldeed niet. Uiteindelijk bleven er een paar over en zo zijn we uiteindelijk bij de Voetnoot uitgekomen."