Minste vertragingen op de weg bij Almere

13 januari 2021 11:55

ALMERE – Almere is de stad met de minsten vertragingen op de weg. Dat blijkt uit de TomTom traffic index.

De COVID-19-pandemie zorgde niet alleen voor een negatief reisadvies, 1,5 meter afstand, de mondkapjesplicht en de sluiting van niet-essentiële winkels, maar ook voor veel minder verkeer op wegen over de hele wereld. Ook in Nederland werd het sinds maart 2020 een stuk rustiger op de weg, iets wat we nog niet eerder hadden gezien. De COVID-19-maatregelen zorgden ervoor dat er nauwelijks files waren en dat vooral in de spitsuren de extra reistijd afnam – in Almere was dat een daling van ruim een vijfde (22 procent) in vergelijking met 2019.

Door drukte op de weg duurde een gemiddelde autorit in Almere 10 procent langer dan wanneer er geen verkeer op de weg zou zijn. Dit percentage is gelijk gebleven ten opzichte van 2019. Dit betekent dat automobilisten drie minuten langer deden over een rit van een half uur. In de spits was de extra reistijd ruim vier minuten bij een rit van een half uur. Gemiddeld stonden automobilisten in Almere vorig jaar 32 uur (1 dag en 8 uur) langer stil in het verkeer tijdens de spits, negen uur minder dan in 2019.

4 maart

Voor de coronacrisis stond de automobilist in Almere het langst in de file op woensdag 4 maart. Een autorit van een half uur duurde op die dag in Almere ruim acht minuten langer. Er was die ochtend tijdens de spits veel vertraging op de A6. Tussen Almere en knooppunt Muiderberg gebeurden twee ongelukken. Tijdens de coronacrisis waren donderdag 2 juli en zaterdag 31 oktober de drukste dagen, met een extra reistijd van bijna vijf minuten op een autorit van een half uur.

Indicator

TomTom's verkeersgegevens, ondersteund door 600 miljoen aangesloten apparaten, zijn een betrouwbare indicator voor de bewegingen van mensen, de economische activiteit, de wereldwijde handel en nog veel meer. Sinds het begin van de COVID-19 pandemie worden de verkeersinzichten van TomTom gebruikt door analisten, bedrijven en de media om de bewegingen op de wereld te duiden.