Modelpatiënt door Health Buddy

04 juli 2007 13:26

ALMERE - Almeerder Jo Hendrikx (55) heeft tot een half jaar geleden gebruik gemaakt van de Health Buddy. Hij is één van den ruim honderd diabetespatiënten in Almere die gebruik hebben gemaakt van dit kastje dat Almeerders met diabetes moet helpen met gezond leven, en ze beter met de ziekte moet leren omgaan.


De Health Buddy stelt per dag een aantal gezondheidsvragen die aansporen tot bewegen, gezond eten of medicijninname. Hendrikx: “De wijkverpleegkundige vroeg me of ik gebruik wilde maken van het kastje. In eerste instantie dacht ik: ‘is het geen belasting, iedere dag die vragen beantwoordenߪ’. Ik was er heel sceptisch over. Tot ik hem een paar dagen gebruikt had. Toen werd ik steeds weer nieuwsgierig naar wat de vragen zouden zijn. Die vragen variëren van sportvragen tot vragen over ‘wat zijn koolhydraten en vetten’, en ‘hoeveel groente en fruit moet ik dagelijks eten?’ Nu ben ik veel bewuster van wat ik eet en in de winkel kijk ik de verpakking na op de ingrediënten. En de Triviantvraag na afloop is altijd leuk.”

Geen kant-en-klaar-maaltijden
De Health Buddy stelt tevens vragen over suikerwaarden en zorgt dat de patiënt regelmatig bloed prikt. Die waarden worden in de Health Buddy ingevoerd en via de telefoonlijn direct doorgestuurd naar het diabetesbegeleidingsteam in het Flevoziekenhuis. “Een verpleegkundige kijkt naar die waarden”, gaat Hendrikx verder. “Wanneer die te hoog zijn krijg je een dag later via de Health Buddy een melding waarin staat dat je er op moet letten. Als het echt te hoog is belt ze ook.”
Jo Hendrikx is door het gebruik van de Health Buddy in een half jaar tijd acht kilo afgevallen. “Je leert er ontzettend veel van. Nu eet ik veel meer fruit, ga ik veel minder vaak uit eten. Voorheen ging ik drie keer per week uit eten, nu hooguit één keer per week. Sinds ik dat kastje gebruikt heb, ben ik huiverig voor kant-en-klaar-maaltijden omdat ik weet hoe slecht het is. Nu voel ik me beter, weet ik dat ik veel minder schade toebreng aan mijn lichaam en mijn cholesterol en suikerwaarden zijn beter. En ik ben gaan bewegen: ik loop nu naar mijn werk en op zondag ga ik twee uur wandelen.” Het apparaat helpt de diabeet op weg naar een gezonder leven. “Elke diabeet weet wat een goede suikerwaarde is en hoe vaak je de insuline moet gebruiken. Je staat altijd onder controle, maar met de Health Buddy is dat net iets meer, door de continue controle.” Trots voegt hij er aan toe: “Nu noemt de internist mij een ‘modelpatiënt’!”