Moeder van verslaafde zoon:“Als ouder sta je met je rug tegen de muur”

18 januari 2012 06:00

ALMERE – Voor drugsverslaafden is er hulp, voor ouders en verwanten van drugsverslaafde kinderen niet. Dat stellen Alie en Martin Sinke, ouders van een aan cocaïne verslaafde zoon. Ouders die er over willen praten, kunnen hun hart luchten bij de Almeerse afdeling van de Landelijke Stichting Ouders en Verwanten van Druggebruikers (LSOVD).


De Almeerse contactgroep bestaat vier jaar. Alie Sinke: “Ouders kunnen er hun hart luchten. Voor de verslaafden is er alle hulp, die kunnen overal terecht. Maar voor de mensen er omheen niet. Onze zoon is nu 23 jaar verslaafd, en in het begin hebben we nooit hulp gehad. Tot we hier terechtkwamen en we merkten dat het heel prettig is en we er steun en begrip vinden. Als ouder sta je met je rug tegen de muur, want mijn zoon wil niet geholpen worden. Veel ouders weten dan ook niet hoe ze ermee om moeten gaan.”
Alie is regiomanager en oprichter van de Almeerse contactgroep. Maandelijks geeft ze met haar man Martin voorlichting bij GGZ Centraal. “We leggen in de contactgroep uit dat ouders en verwanten ermee moeten leren omgaan en geven tips hoe dit te doen. Mensen staan voor enorme dilemma’s: moet ik mijn kind helpen of niet? Als je ze geld geeft, hou je hoogstwaarschijnlijk de verslaving in stand, sponsor je het drugsgebruik. Ouders hopen dat hun kind uiteindelijk bij verslavingszorg terechtkomt, maar vaak gebeurt dat niet. En dwang werkt ook niet. De ouders moeten ermee leren leven.”

Rommel

Martin Sinke is voorzitter van de Fractie Sinke, voorheen Trots op Nederland Almere. In 2014 zal zijn partij meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen onder de naam Almere Liberaal. “Wij zijn tegen het gedogen van coffeeshops. Binnenkort gaan wij weer vragen stellen aan het college over wat er in Almere precies gedaan wordt aan drugsvoorlichting”, zegt Sinke. “We willen dat er een campagne gestart wordt waarbij we laten weten dat kinderen van die rommel af moeten blijven.”
De LSOVD-contactgroep komt eens in de vier weken bij elkaar. Maandag 6 februari is de eerstvolgende bijeenkomst. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Alie Sinke via 036-5325095, de locatie wordt daarna persoonlijk aan de deelnemers doorgegeven.