Moedige buurtbewoner redt jongetje in nood

13 januari 2010 08:00

DANSWIJK - "Als hij niet als een speenvarkentje had gegild, had ik nooit geweten dat er iemand in het water lag", zegt Ron Uijttenboogaard uit Danswijk. Agenten kregen vorige week woensdag de melding dat er een jongetje door het ijs was gezakt op de Paso Doblesingel. Eenmaal ter plaatse was het 7-jarig jongetje al gered door de zeer moedige buurtbewoner, samen met een ambulancebroeder.


Rond 13.00 uur werd Uijttenboogaard gealarmeerd door zijn zoon die vertelde dat er jongetje door het ijs was gezakt. "Ik heb snel een ladder uit de tuin gehaald en een stuk touw en ben naar de sloot gerend. De ladder hebben we op het ijs gelegd. We haalden er net het wak mee, waar het jongetje in het water lag. Toen ik zelf ook op de ladder ging liggen richting het wak, zakte ik ook een beetje in het water, want inmiddels was er een laag van vijftien centimeter water op het ijs gestroomd. En dat vond ik al koud, laat staan om er helemaal in te vallen!"
Het 7-jarig jongetje vond uiteindelijk met zijn handje de ladder en kon zich er aan vastgrijpen. "Maar we zagen wel zijn hoofdje een paar keer onder water gaan. We zagen zelfs een keer alleen zijn voetjes. Toen schrokken we enorm."
Een ambulancebroeder kon Ron Uijttenboogaard vasthouden en samen trokken ze het jongetje uit het wak. "Die wilde daarna meteen naar huis toe. Omdat hij onderkoeld was, heeft hij nog tot donderdagmiddag in het ziekenhuis gelegen." Het jongetje maakt het naar omstandigheden goed.
De heldhaftige actie vindt de buurtbewoner niet meer dan normaal. "Veiligheid gaat voor alles maar je moet altijd wat proberen." Het doortastende optreden van Uijttenboogaard werd beloond met een bloemetje van de wijkagent.

Waarschuwing

Op veel sloten en wateren in en rond de woonwijken is het ijs niet dik genoeg. Provincie en Rijkswaterstaat, maar ook hulpverleningsinstanties, raden af het onbetrouwbare ijs te betreden.
Meepraten over dit onderwerp? Reageer!

De Stelling DEZE WEEK slaat op dit artikel: 'Om alle sloten in Almere een hek!' Bent u het hier mee eens of juist niet? Laat uw mening horen via www.almeredezeweek.nl of stuur een e-mail naar: redactie@almeredezeweek.nl. Bellen kan ook: 036-8450027.