Mogelijk berging vliegtuigwrak met inzittenden

27 februari 2019 14:54

ALMERE – De gemeente gaat mogelijk het vliegtuigwrak van de Short Stirling BK710 in het Markermeer, noordwestelijk van het gemaal Blocq van Kuffeler , bergen. Mogelijk bevinden zich in de Engelse bommenwerper nog zes van de zeven bemanningsleden.


De BK710 uit de Tweede Wereldoorlog werd in de nacht van 25 op 26 mei 1943 neergehaald tijdens een missie naar Düsseldorf. In 2008 werd, bij toeval, een deel van de propeller van de Short Stirling omhooggehaald uit het Markermeer. Het vliegtuigwrak wordt beschouwd als oorlogsgraf. In 2011 is op Rememberence Day op het eiland Marken een monument onthuld ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden.

Nabestaanden
De nabestaanden hebben de gemeente Almere in het eerste kwartaal 2018 verzocht om de stoffelijke resten van de bemanningsleden te bergen. Naar aanleiding van een motie in de Tweede Kamer is het nationaal programma ‘Berging vliegtuigwrakken met nog vermiste vliegers uit de Tweede Wereldoorlog’ ingesteld. Binnen dit programma zijn zes kansrijke bergingen voor de periode 2019-2020 vastgesteld. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft de gemeente Almere laten weten dat de berging van de Short Stirling BK710 in Almere tot één van de zes kansrijke bergingen behoort. De minister hoopt dat de gemeente Almere hier positief tegenover staat en wil meewerken aan de berging van het vliegtuigwrak. Het besluit om tot berging over te gaan en de voorfinanciering hiervan dient door de gemeenteraad te worden genomen.

Ultieme prijs
‘In de jaren 2019 en 2020 vieren wij 75 jaar bevrijding’, schrijft het college aan de raadsleden. ‘Onze rechten en vrijheden zijn niet vrijblijvend, maar vragen een verantwoordelijkheid voor het behoud en het versterken ervan. Bij de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding en vrijheid is verbinding het sleutelwoord. Het verhaal over de bemanningsleden van de Short Stirling BK710 sluit hierop aan. De zeven bemanningsleden hebben gestreden voor onze vrijheid en daar uiteindelijk de ultieme prijs voor betaald. Vrijheid waar wij vandaag de dag nog dankbaar voor zijn en een stevig fundament biedt voor onze samenleving.’
Het raadsvoorstel wordt in het tweede kwartaal in behandeling genomen.