Motorwereld ontwaakt met bruut vermogen

24 februari 2021 00:00

Door Rob van Ginneken

ALMERE - Het lijkt wel of de motorwereld het stof van het afgelopen jaar stevig van zich af wil schudden. Naast een boel betaalbaarder modellen is namelijk een revival van dubbel gespierde machines te zien. Intrigerend genoeg haken grote namen dan aan bij pk-pakhuizen uit de autowereld.

Een treffend voorbeeld is de BMW M 1000 RR. Inderdaad, met dezelfde M die je in top sportmodellen van het Duitse automerk vindt. Een heuse primeur, want het is de eerste M-special die de BMW-motorfietsen tak lanceert.

De bestaande – toch al razendsnelle – sportmachine is opgewaardeerd naar een heuse superbike met veel racetechniek. Remmen, een getuned motorblok, nieuw design, carbonfiber wielen en een verbeterde vering moeten het geweld onderstrepen én beteugelen. Uiteraard haalt de M 1000 RR met twee vingers in de neus 300. Prijskaartje: dik 39 mille.

Verzamelaarsobject

De Ducati Diavel 1260 Lamborghini pakt dat weer anders aan. De motorfiets werd ontworpen naar aanleiding van de Lamborghini Siàn FKP 37. Dat merk is van hetzelfde concern. De Italianen noemen het de snelste en meest exotische Lamborghini allertijden. Met zijn 162 pk legt de Ducati het weliswaar in alle opzichten af naast de supersportwagen (819 pk!) maar bijzonder is hij beslist. Een verzamelaarsobject. Ook de Ducati Diavel 1260 Lamborghini kost bijna 40 mille. Wow!

Leuk nieuws voor de liefhebbers. De Suzuki Hayabusa GSX-1300R is na enkele jaren terug. Sneller dan ooit, beloven ze. Dat is des te opvallender als je weet dat zijn voorgangers zelfs vragen in de EU en onze tweede kamer opriepen. Vanwege de geweldige prestaties.

De Japanners hebben er kennelijk even over nagedacht, verbeterden de milieu- en veiligheidstechniek en zorgen nu voor de comeback van 'het beest'. Overigens weten we van zijn voorgangers dat die in feite verrassend comfortabel was. Prijzen zijn nog niet bekend.

De BMW M (Foto: Fabian Kirchbauer)

Gerelateerd

HV Almere
Rijbewijs in een dag