Museum in oprichting trapt af met tijdelijk kunstpaviljoen op Floriadeterrein

29 juni 2020 08:50

Door Petra Onderwater

ALMERE – Het nieuwe kunstmuseum in oprichting opent bij de start van de Floriade een tijdelijke dependance op het Floriadeterrein. Het wordt een drijvend kunstpaviljoen midden in de nieuwe woonwijk Hortus. "Ook na de Floriade, tot met 2026, hebben we daar alvast een fysieke plek waar we een voorproefje kunnen geven en kunnen experimenteren om te kijken wat wel en niet werkt", vertelt Denise de Boer. Zij is in maart – in opdracht van de gemeente Almere en de provincie Flevoland – gestart als kwartiermaker om het nieuwe museum vorm te geven.

Het museum gaat zich richten op grote multimedia kunst. "Een kunstvorm die tot nu toe onderbelicht is. Het museum wordt dan ook echt aanvullend op wat er al is in Nederland", benadrukt De Boer. "Daarnaast gaan we onze binnenprogrammering combineren met een buitenprogrammering, met de landschapskunst die al in Flevoland aanwezig is. Daarvoor gaan we samenwerken met de stichting Land Art Flevoland en Schouwgburg Almere (KAF)."

Zintuigelijk

Multimediale kunst en landschapskunst sluiten volgens de kwartiermaker heel goed op elkaar aan. "Bij beide kunstvormen gaat het om grootschalige werken, waarbij het heel erg om de beleving draait. Je hoeft ook geen kunstexpert te zijn om het te kunnen ervaren en waarderen", aldus De Boer. "Ik geloof ook niet dat musea 'moeilijk' of voor een select publiek interessant hoeven te zijn. Het moet een museum voor iedereen worden. Dit type kunst is heel zintuigelijk en bij uitstek geschikt voor een brede doelgroep."

Ze vindt het ook belangrijk dat het museum wordt omarmd door de Almeerders. "Daarom ga ik met zoveel mogelijk mensen in gesprek, om te horen wat zij van dit museum verwachten en waar ze blij van worden. Toen ik net was gestart als kwartiermaker brak helaas het coronavirus uit, maar zodra het kan gaan we starten met het veldonderzoek."

Rijkssubsidie

De Raad voor Cultuur noemde de plannen 'vernieuwend en verrassend'. Zij adviseerde minister Ingrid den Engelshoven begin juni om het museum – ook al is het nog in oprichting – toe te voegen aan de culturele basisinfrastructuur 2020-2024. Dit betekent een jaarlijkse subsidie van 250.000 uur voor de programmering. "Dat is natuurlijk een geweldig steuntje in de rug. Maar bovenal geeft het aan dat de Raad het belangrijk vindt dat Almere en Flevoland een dergelijk kunstmuseum krijgen, want dat ontbrak nog gewoon." In september moet blijken of de minister het advies van de Raad overneemt, maar doorgaans is dit het geval.

Permanent gebouw

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er over enkele jaren een permanent museumgebouw komt in Almere Stad. "Het gaat om grootschalige kunstwerken, dus dat vraagt om een groot pand. Het wordt hoogstwaarschijnlijk nieuwbouw, op een centrale en goed zichtbare plek in het centrum van Almere."

Plan van aanpak

De Boer presenteert na de zomer een plan van aanpak. "We gaan in elk geval op zoek naar een architect voor het tijdelijk, drijvende kunstpaviljoen. Dat gaat iets bijzonders worden en net als de wijk Hortus gaan wij uit van de duurzaamheidsgedachte.

" Verder worden er contacten gelegd met nationale en internationale musea, gallery's en kunstenaars. "Dit nieuwe museum kent geen eigen collectie, dus we zijn afhankelijk van bruiklenen. Goede samenwerkingen zijn dan ook belangrijk", aldus De Boer. Zij heeft er in elk heel veel zin in. "Het is nog wel spannend hoe het coronavirus zich ontwikkelt, want daar zullen we op in moeten spelen. Maar ik ben ervan overtuigd dat het museum in een behoefte zal voorzien en een hele mooie aanvulling wordt op wat er al is."

Kwartiermaker Denis de Boer. (Foto: aangeleverd)