Museum 'Junior op Wielen' in Bos der Onverzettelijken

07 april 2021 09:40

VERZETSWIJK – Er staat een mobiel museum in het Bos der Onverzettelijken in Almere Stad: een mobiel museum met de naam Junior op Wielen. Hier leren kinderen wat er in Nederland tijdens de tweede wereldoorlog is gebeurd.

Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool kunnen het museum met hun klas bezoeken. Eerst worden ze op school voorbereid met een gastles. Daarna gaan ze op pad voor een bezoek aan het mobiele museum. Soms zelfs lekker op de fiets, zoals de leerlingen van basisschool Caleidoscoop.

Het programma buiten school duurt anderhalf uur: eerst gaan de kinderen op speurtocht in het Bos der Onverzettelijken. Daarna wordt het museum bezocht. Er zijn vier verschillende 'kamers' te zien. Door middel van opdrachten gaan de leerlingen op zoek naar voorwerpen, foto's, documenten en verhalen. Hierin ontdekken kinderen de waargebeurde oorlogsverhalen van de Joodse vluchteling Eva, het Nederlandse NSB-meisje Nelly, Jan met ouders in het verzet en Henk uit een alledaags gezin. Een bezoek aan Junior op Wielen geeft stof tot gesprek in de klas over goed en fout. Over meelopen, wegkijken of juist opkomen voor anderen en over het belang van onze vrijheid.

Collage, centrum voor cultuuronderwijs Almere, is blij met de samenwerking tussen gastheer en speurtochtontwikkelaar Het Bos der Onverzettelijken (monument voor vrijheid, democratie en mensenrechten) en het Verzetsmuseum Amsterdam.

www.collage-almere.nl

Bekijk hier het programma:

https://www.verzetsmuseum.org/nl/verzetsmuseum-junior-op-wielen

(Foto: aangeleverd)