Museum moet in 2025 open

27 november 2020 11:20

Door Robert Mienstra

ALMERE – De plannen voor de ontwikkeling van een museum in Almere zijn afgelopen donderdag op de Politieke Markt aan de raadsleden gepresenteerd. "Van idee naar hét museum van grootse kunst", zo noemde Denise de Boer, kwartiermaakster van het toekomstige museum haar presentatie voor de raadsleden. "Een museum dat internationaal aanspreekt en lokaal relevant is." Het museum moet in 2025 de deuren openen. Voor het project is inmiddels 13 miljoen euro gereserveerd.

Het museum moet uniek in zijn soort worden door in te spelen op crossmediale kunst. Dat betekent dat kunstenaars diverse media gaan gebruiken voor werk dat tentoongesteld gaat worden. Daarbij wil De Boer dat de Flevolandse landartprojecten ook op het netvlies komen. "Het gaat bij dit museum om de zintuiglijke beleving van de bezoekers."
De lokatie van het museum is nog niet bekend stelde De Boer. In de wandelgangen van het stadhuis zingt een plek in het Weerwater achter het ziekenhuis rond.

Financiën

Het museum wil zich al snel presenteren met een previewcentrum op de Floriade. Daar komt een kunstpaviljoen waar bezoekers met de ideeën kennis kunnen maken. Het definitieve museum moet 200.000 tot 300.000 bezoekers per jaar gaan trekken. "We werken samen met Amsterdam", zei de De Boer, "om toeristen uit die stad naar Almere te trekken zodat de druk ook een beetje van de hoofdstad af gaat."

Extra financiers

Het college heeft ruim 2 miljoen euro vrijgemaakt om de opbouw- en testfase van het museum in te gaan. Verder is in het meerjarenprogramma Fonds Verstedelijking Almere 13 miljoen euro gereserveerd voor de realisatie van het museum. Dat geld zal niet voldoende zijn. " Door de de tijdelijke dependance op de Floriade hopen we extra financiers te lokken", zei De Boer.

Het previewcentrum van het museum op de Floriade. (Screenshot Notubiz)