Mysterie van de verdwenen klepel opgelostToch klokgelui bij Joymere met Kerstmis

18 december 2009 08:00

FILMWIJK - Bij tenniscentrum Joymere was de afgelopen week ongerustheid over de diefstal van een klepel van een bijzondere klok uit 1885. De luidklok komt in het torentje van het complex te hangen.


"Het was voor ons en veel bezoekers een onbegrijpelijke actie", zegt Kyra Mollema, samen met haar man Henk eigenaar van het tenniscentrum. "De klepel lag tentoongesteld naast de klok die binnenkort in het torentje op het dak van Joymere wordt gehangen. Dan is de klok niet meer van dichtbij te bewonderen."
De schrik zat er goed in bij de eigenaars. Henk: "De impact was behoorlijk. Niet zozeer dat het geld kost om weer een nieuwe klepel aan te schaffen, maar vooral het besef dat iemand van onze club zoiets doet."
Begin vorige week stuurde Joymere een alarm-e-mail naar alle leden en bekenden. Een dag later werd de klepel weer terugbezorgd, versierd met een bloemetje en excuusbrief.
Kyra: "In de brief stond dat de klepel als een soort 'studenten-nieuwjaarsgrap' was ontvreemd. Maar door onze e-mail begreep de dader al snel dat de grap niet goed was gevallen en leverde de klepel onmiddellijk weer af. Daar zijn we ontzettend blij mee. Net zoals de hele lieve reacties en warme acties van onze leden. We gaan met hersteld vertrouwen een warme kersttijd tegemoet."
De luidklok die in het torentje van Joymere komt te hangen stamt uit 1885 en is gemaakt door klokgieterij Petit & Fritsen uit Aarle Rixtel. De klok is jaren geleden door een piloot van de KLM uit Suriname gehaald en heeft bij de man thuis jarenlang aan de gevel gehangen. Helemaal vervuild, zonder klepel. De klok is door Petit & Fritsen volledig glasparel-gestraald en voorzien van een nieuwe klepel.