Naar buiten, het is voorjaar!

17 mei 2011 19:17

Wat de oeroude maandnaam april ooit betekende, weet niemand meer zeker. Bij de Romeinen was het de tweede maand van het jaar. In de Franse tijd kwam de naam grasmaand in zwang (het gras ging weer groeien), een oude Germaanse naam was ‘Ostarmanot’ dat in het Duitse Ostern (Pasen) nog doorklinkt. April heeft meestal gezond, fris, lekker weer en alles komt tot leven. Buiten is er genoeg te doen en te genieten. Lekker de zon in!


Zaaien en bemesten
Maart werd vroeger nog als wintermaand beschouwd. Wij denken tegenwoordig dat het dan al lente hoort te zijn, maar dat hebben we dit jaar geweten! Daarom ligt er nu nog allerlei tuinwerk te wachten dat anders al gebeurd zou zijn. Geef de planten een goede basisbemesting met organische mest (compost, gedroogde koemest, beendermeel; turfmolm en speciale Rhododendron-mest bij zuregrondplanten zoals heide, Pieris en Rhododendron), ruim alle afgestorven plantenresten op en zaai zomerbloemen en kruiden (kijk bij www.oranjebandzaden.nl). U kunt nu d in de volle grond zaaien.
Wanneer mag je planten?
Planten die in pot of (grotere) container gekweekt zijn, kunnen het hele jaar door worden geplant, zolang het maar niet vriest of het te droog of te nat is. Maar april is een ideale plantmaand voor groenblijvende en bladverliezende heesters. De nieuwe groei van dit jaar komt nu namelijk op gang en dat betekent dat de planten extra snel zullen aanslaan en doorwortelen. Het beste is bladverliezende heesters te planten net voor het nieuwe blad gaat uitlopen. Dat geldt zeker voor bomen en heesters die met ‘kale wortels’ (zonder kluit) worden geleverd. Hoveniers en kwekers hielden daar vroeger als uiterste datum 17 april voor aan, maar met in pot gekweekte planten maakt dat dus niet meer uit. Planten die met kluit (in zo’n gaaslap) worden geleverd kunnen het beste in april-mei worden geplant. Grote maten kluitplanten worden o.a. geleverd door kwekerij De Limieten in Huizen (www.limieten.nl). Ook rozen kunnen nu worden geplant (kijk op www.dewilde.nl). Maar uw hovenier weet daar alles van; ook over de modernste methoden om een boompaal zo te zetten dat een boom stevige wortels vormt. Kijk voor hoveniersadressen op www.appeltern.nl.

Outdoor cooking is hot
Buiten koken is een snel groeiende trend. Maar het wordt pas echt lekker met zelfgekweekte, verse kruiden. En nog leuker als die in fleurige potten voor het grijpen groeien. Zet ze op een zonnig plekje en kweek uw eigen salie, venkel, dille, dragon, hysop, lavas (maggiplant), mierikswortel, peterselie, tijm en zelfs anijs (zaaien vanaf half april).