Nabestaanden Short Stirling krijgen miniatuur kunstwerk

31 maart 2021 09:40

ALMERE - Afgelopen dinsdag, 30 maart, was het 78 jaar geleden dat de Britse bommenwerper Short Stirling BK716 neer in het Markermeer neerstortte. Het toestel werd vorig jaar geborgen. Aan boord zaten zeven bemanningsleden. De gemeente heeft de nabestaanden daarom een miniatuurversie toegestuurd van het kunstwerk Rise dat in het najaar in het Bos der Onverzettelijken wordt geplaatst. Ook ontvingen de nabestaanden een klein onderdeel van het vliegtuig.

Een aantal lokale burgemeesters heeft deze miniatuurversies van het kunstwerk ter nagedachtenis van de bemanning dinsdag persoonlijk overhandigd aan nabestaanden. De miniaturen en het originele kunstwerk Rise zijn gemaakt door Laura O'Neill. Wethouder Hilde van Garderen: "Ik ben blij dat we de nabestaanden duidelijkheid hebben kunnen geven over hun familieleden en geliefden. In het najaar hoop ik de nabestaanden te kunnen verwelkomen tijdens de herdenkingsceremonie om gezamenlijk het originele kunstwerk Rise te onthullen in het Bos der Onverzettelijken."

Rise

Het kunstwerk van Engelse Laura O'Neill bestaat uit een wrakdeel waarop een manshoge jonge piloot zit. De piloot is aan zijn kleding herkenbaar als vlieger uit de Tweede Wereldoorlog. Hij kijkt naar de vlaggenmast die op het herdenkingsveld staat, en nodigt daarmee huidige generaties uit om te herdenken. O'Neill werd geraakt door het besef dat de vliegers zo jong waren toen ze in de oorlog vochten. Met Rise wil ze eer doen aan hun inzet tijdens de oorlog en hun opoffering. O'Neill (1990) woont en werkt op dit moment in Almere Poort. Haar werk is zowel in Nederland als in het buitenland te zien, zoals in de nieuwe rechtbank in Amsterdam, Fold Lab en Chalton Gallery in Londen, en Karen Huber in Mexico Stad.

Short Stirling

Vorig jaar werd op het Markermeer het toestel geborgen en kon ook definitief worden vastgesteld dat het om de Short Stirling BK716 ging. Op 30 maart van dit jaar zou de herdenkingsceremonie plaatsvinden waarbij nabestaanden een bezoek zouden brengen aan Almere. Door de coronacrisis is de ceremonie verplaatst naar oktober. Dan wordt ook het originele kunstwerk Rise onthuld in het Bos der Onverzettelijken.

Kijk voor meer informatie op almere.nl/shortstirling