Nacht van de Nacht voor een donkerder Nederland

22 oktober 2008 07:00

ALMERE - Speuren naar uilen en staren naar sterren? Tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 25 oktober is het mogelijk. Op stadslandgoed De Kemphaan is er van 19.00 tot 23.00 uur van alles te doen, en in Bezoekerscentrum Oostvaardersplassen vanaf 17.00 uur.


In heel Nederland worden die dag, in de nacht dat de wintertijd weer ingaat, 'duistere' activiteiten georganiseerd. Bedrijven en overheden worden gevraagd de lichten te doven. Het doven of dimmen van lampen levert niet alleen een flinke energiebesparing op; het is ook beter voor mens en dier. Elk jaar wordt Nederland lichter, terwijl veel mensen juist willen genieten van de donkerte van de nacht en van de prachtige sterrenhemel.
Natuur en Milieu Flevoland, samen met de provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu vragen met de Nacht van de Nacht aandacht voor de schoonheid en het nut van de donkere nacht. Zij willen dat gemeenten en bedrijven permanent beleid gaan voeren om lichtvervuiling tegen te gaan. Ruim honderd gemeenten en tientallen (grote) bedrijven doofden het licht van meer dan driehonderd torens, kerken, kantoren, bruggen, monumenten, elektriciteitscentrales en andere bouwwerken.

Nachtwandeling

Op de Kemphaan is een belevingstocht door het donkere bos, waarbij slechts een paar lichtjes de weg wijzen over het pad. Op verschillende plekken onderweg zijn verrassende dingen en personages te vinden. De start van de wandeling is bij het Eksternest en vindt op eigen gelegenheid plaats. Voor de stiltezoekers is er een nachtexcursie die om 21.00 uur vertrekt. Reserveren voor de nachtexcursie is gewenst. Dat kan telefonisch bij Herbert Koster, 06-48058318 of per e-mail: ivnalmere@yahoo.com.
Op de website: www.nachtvandenacht.nl is het activiteitenschema van Flevoland en meer informatie te vinden.