Neil speelt geen verstoppertje

01 oktober 2008 07:00

ALMERE - Neil van Twuyver woont vanaf kleins af aan in De Gouwen. "Ik stond bekend als Neil de la Tourette", zegt hij grappenderwijs over zijn ziekte Gilles de la Tourette.


Neil groeide op in de Gouwen. "Er waren veel leeftijdsgenootjes, dus speelden we veel op het hofje. Veel kinderen uit de buurt zaten op dezelfde basisschool, de Flierefluiter. Heel leuk. " Neil was als kind een actieve jongen. Maar verstoppertje spelen was niet zo handig. "Als ik achter een bosje verstopt zat, kon ik me niet stilhouden. De spanning liep dan zo hoog op dat ik "Hier zit ik" uitriep…"
Zijn ouders merkten echter dat hij steeds drukker werd en tics kreeg, maar dachten dat hij zich aanstelde. Toen Neil een jaar of tien was, overleed zijn opa. "Ik zat in groep 7. In die periode ging ik met dingen gooien. Per ongeluk heb ik een klasgenootje een schaar in haar been gegooid. Een tragisch dieptepunt. De directrice heeft daarna een psychiater gebeld en gezegd dat de situatie onhoudbaar was. "
Neil kreeg te horen dat hij Gilles de la Tourette had. Mensen die aan dit syndroom lijden, hebben last van geluids- of bewegings'tics'. "Ze propten me vol met medicijnen. Daarna ging het wel beter, maar ik kwam wel kilo's aan..." zegt Neil. "Maar ik ga nooit bij de pakken neer zitten. Een psycholoog leerde mij om met concentratie-oefeningen en meditatie de ziekte aan te pakken." Inmiddels is Neil van de medicijnen af en heeft hij vrijwel geen last meer van het syndroom. "Vroeger maakte ik de grap dat ik tenminste kon vloeken zonder dat iemand kwaad op me wordt en dat bespaart frustraties…", zegt hij lachend. "Al vloekte ik niet met opzet; het luchtte wel ontzettend op." Neil speelt geen verstoppertje over Tourette en is altijd open over zijn 'handicap'. "Ik heb het geaccepteerd en ik vertel mensen dat ik het heb. Daarmee creëer ik meteen een informele sfeer. En met humor bereik ik ook veel."