Niña Weijers plaatst eerste Almeerse column in NRC

23 februari 2021 10:10

ALMERE - Schrijfster Niña Weijers, die het afgelopen half jaar als writer-in-residence in Almere woonde, heeft in NRC haar eerste 'Almere-column' geplaatst. In het artikel beschrijft Weijers het gevoel dat veel Almeerders kennen: het wennen aan de stad en het ongemak om toe te geven dat je Almeerder bent.

Net als haar voorgangers Stephan Sanders, Renate Dorrestein en Redmond O'Hanlon in de serie 'Almere Verhalen' zal ook Weijers een boek schrijven met Almere als inspiratiebron. Ze gebruikt daarvoor de dood van de Almeerse Cassandra van Schaijk in 2007. In een interview met deze krant gaf ze onlangs aan ook een serie columns te schrijven over haar verblijf in Almere, met als thema 'wonen'. Daarvan is dit artikel het eerste resultaat.

Ze schrijft onder meer:
Comfort kan een nederlaag zijn, een vorm van zelfverloochening: je leven in ruil voor een paar vierkante meter eigen tuin. Maar nu ik hier ben, nu ik mijn hond uitlaat in de parken van Almere, nu de vaatwasser loopt en de wasdroger mijn lakens droog schudt, nu ik mijn auto voor de deur parkeer en mijn vuilnis met een handig pasje laat opzuigen door het ondergronds afvaltransportsysteem, moet ik overwegen of comfort niet ook een vorm van zelfrespect is.